Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Granman Albert Aboikoni: ‘Niemand heeft mij uitgenodigd’

Granman Albert Aboikoni: ‘Niemand heeft mij uitgenodigd’

06/08/2021 09:00 - Samuel Wens

Het plakkaat dat hing bij de cashpoint in Guyaba, met ook daarop de naam van granman Albert Aboikoni, maar niet onthuld werd omdat Aboikoni 'schitterde door afwezigheid'.

Het plakkaat dat hing bij de cashpoint in Guyaba, met ook daarop de naam van granman Albert Aboikoni, maar niet onthuld werd omdat Aboikoni 'schitterde door afwezigheid'.  

BOVEN-SURINAME - Was hij nou wel of niet uitgenodigd voor de opening van een ‘cashpnt’ in Guyaba aan de Boven-Surinamerivier, afgelopen zaterdag? Geen enkele persoon met autoriteit kon dat met zekerheid zeggen. Granman Albert Aboikoni der Saramaccaners doorbreekt de stilte en brengt zelf klaarheid in een exclusief vraaggesprek met de Ware Tijd. “Ik was op de hoogte van het cashpointproject in het gebied en heb zelf met de bewoners van Guyaba erover gesproken.”

De pinautomaat zou aanvankelijk geplaatst worden in Asidonopo, het dorp waar de granman zijn residentie heeft. Maar omdat dit dorp niet continu over elektriciteit beschikt is daarvan afgezien. Ook zonnepanelen zouden het probleem vermoedelijk niet verhelpen. Guyaba, dat wel 24 uur per dag stroom heeft, werd geschikter bevonden als pinlocatie. Aboikoni gaf hoe dan ook zijn zegen aan het project. "Ik ben blij en vind dat het gebied vereerd wordt om zo een machine te accommoderen."

Belangrijke ontwikkeling

De organisatie was in handen van Banking Network Suriname (BNETS). Voor de opening in Guyaba waren ook president Santokhi en vicepresident Brunswijk uitgenodigd. Volgens traditie moet een granman in persoon aanwezig zijn om de president te verwelkomen als die zijn stamgebied vereert met een bezoek in verband met een belangrijke ontwikkeling. Kenneth Hendrison, directeur van BNETS, zegt het grootopperhoofd der Saramaccaners persoonlijk te hebben gevraagd voor de opening van de cashpnt. "Wij hebben ook de president, vicepresident en andere regeringsautoriteiten uitgenodigd."

Maar Aboikoni weerspreekt dit ten stelligste. "Niemand heeft mij uitgenodigd, zelfs de directeur van BNETS heeft mij niet officieel uitgenodigd. Hij heeft wel eens aan mij kenbaar gemaakt dat ik aanwezig moest zijn als het zo ver was." Hiermee stelt de granman zich op het formele standpunt dat hij in tegenstelling tot de president geen schriftelijke uitnodiging heeft ontvangen. "Moet ik dan in een boot stappen en afreizen naar de opening door een mondelinge mededeling? Ik heb geen programma gezien. Ik heb ervan afgezien naar de opening te gaan toen bleek dat niet eens per e-mail of app een uitnodiging naar mij was gestuurd."

Ook vraagt Aboikoni zich af waarom hij wel betrokken werd bij het opstarten van het project, maar niet bij de realisatie en lancering ervan. Maar geen hard feelings, verzekert de granman, want BNETS heeft een 'goed project' uitgevoerd in zijn gebied. "Wij gaan allemaal gebruik maken van de machine. Het heeft mijn zegen en ik zoek geen schuldige."

Naam gegraveerd

Maar voor sommige kapiteins, die deel uitmaken van het traditioneel gezag, is de kwestie hiermee niet afgelopen; zij zijn zeer verbolgen over de gang van zaken. "Aboikoni was afgelopen zaterdag niet in Guyaba bij de opening van de cashpnt, maar er is wel een plakkaat met zijn naam daarop opgedoken", luidt de verontwaardiging. De kapiteins Samuel Petrusi en Romeo Lienga dreigen de Staat zelfs voor het gerecht te dagen, omdat de naam van de granman is 'misbruikt', die staat namelijk wel gegraveerd op een openingsplakkaat. "Wij zullen samen met onze advocaat een case opbouwen", zegt Petrusi.

Hendrison benadrukt dat de overheid geen bemoeienis had met de organisatie maar BNETS wel. Dus als men een partij voor het gerecht wil dagen dan moet het zijn bedrijf zijn. "De granman stond op onze lijst als te zijn officieel uitgenodigd. Wij leefden in de veronderstelling dat hij zou komen. Daarom staat zijn naam gegraveerd op het plakkaat", verklaart Hendrison. "Maar wij hebben het niet meer onthuld toen de granman schitterde door afwezigheid." De BNETS-directeur weet niet waaraan het lag dat Aboikoni zijn uitnodigingskaart niet heeft ontvangen.

Justina Eduards, advocaat gevestigd in Paramaribo, verleende bijstand aan de Vereniging Saramaccaanse Gezagsdragers (VSG) in de grondenrechtenkwestie van de zogenoemde Saamaka-case. Zij meent dat er geen sprake is van misbruik van de naam van granman Aboikoni. "Het plakkaat is niet onthuld en vormde daardoor geen onderdeel van de openingsceremonie. Ik wil de kapiteins aanraden liever contact op te nemen met BNETS en de granman.".-.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina