Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Fina geeft SOC bevoegdheid om twist zwembond op te lossen

Fina geeft SOC bevoegdheid om twist zwembond op te lossen

07/08/2021 08:04 - Marinio Balsemhof

SOC-voorzitter Ramon Tjon A Fat (l) en secretaris Dennis Mac Donald (r) met Fina-voorzitter Husain al-Musallam (m) en bestuurslid Erik van Heijningen (achter).

SOC-voorzitter Ramon Tjon A Fat (l) en secretaris Dennis Mac Donald (r) met Fina-voorzitter Husain al-Musallam (m) en bestuurslid Erik van Heijningen (achter). Foto: FB Ramon Tjon A Fat  

PARAMARIBO - De Internationale Zwemfederatie (Fina) heeft het Surinaams Olympisch Comité (SOC) mandaat gegeven om een oplossing te brengen in de bestuurlijke twist bij de Surinaamse Zwembond (SZB). SOC-voorzitter Ramon Tjon A Fat, die dat schrijft op zijn Facebookpagina, wil voorlopig nog niet op nadere vragen van de Ware Tijd ingaan.

Volgens de SOC-voorzitter vond de "formele vergadering" op uitnodiging van de Fina plaats op haar kantoor in het Aquatic Centre van Tokio. Het enige agendapunt betrof de bestuurlijke problematiek bij de SZB en de te ondernemen stappen. "Het SOC heeft het mandaat gekregen de kwestie aan te pakken en op te lossen. De te volgen procedures zijn overeengekomen", aldus Tjon A Fat.

Bij de SZB is het al geruime tijd onrustig. Nadat Clyde Ford op 30 november 2020 als voorzitter werd gekozen, werd hij al op 28 januari dit jaar door ontevreden mede-bestuursleden en voorzitters van lidverenigingen afgezet. Echter, hij vindt dat het duidelijk is dat het besluit van de voorzitters/lidverenigingen om hem het mandaat als voorzitter en bestuurslid van de SZB te ontnemen geen steun vindt in de statuten en het huishoudelijk reglement. Hij nam zelfs een advocaat in de hand.

Volgens de tegenpartij mag hij zich niet meer als voorzitter uitgeven en is Maureen Benschop-Abel de interim-voorzitter. Op een algemene ledenvergadering van 25 juli heeft de bekrachtiging van de afzetting van Ford op 28 januari plaatsgehad, aldus Benschop-Abel. Het interim-bestuur dat verder bestaat uit Wendell Gonesh, Kathleen Gersie en Christal Kensen-Noslin zal uiterlijk 23 oktober verkiezingen houden.

Als gevolg van het bestuurlijke dispuut mocht Suriname op 5 juni niet stemmen tijdens het wereldcongres van de Fina. Zowel Ford als Benschop-Abel had zich namens de SZB opgegeven voor het congres. De Fina droeg de bond daarop op om zaken binnenshuis in orde te maken. Zolang dit niet schriftelijk kan worden aangetoond, zal de SZB niet in de activiteiten van het overkoepelend orgaan kunnen participeren.

Aangezien partijen er maar niet uitkwamen, grijpt de Fina in door het SOC aan te wijzen als 'bemiddelaar'. Diverse personen hebben hun afkeur uitgesproken over de gang van zaken bij de zwembond, die vooral de zwemmers treft. "Wat er nu gaande is bij de zwembond hebben wij nooit eerder meegemaakt. Triest", schrijft Sylvia Linscheer, moeder van de broers Giovanni (wijlen) en Enrico Linscheer, onder de post van Tjon A Fat.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina