Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Geef een hengel meki a go kisi en eygi fisi'

'Geef een hengel meki a go kisi en eygi fisi'

08/08/2021 10:04 - Valerie Fris

Robby Berghout

Robby Berghout  

PARAMARIBO - Robby Berghout, voorzitter van buurtvereniging Stiwewa voor Winti Wai, Pontbuiten, Ephraïmzegen en Ramgoelamweg en hun aangrenzende wijken, noemt de organisatie één van de meest actieve welzijnsverenigingen in Suriname. 43 jaar geleden begonnen als Stichting Welzijn Wintiwai wordt die vooral draaiende gehouden door de ongeveer zeventig vrijwilligers tussen de veertien en tachtig jaar. De stichting is intussen omgezet in een vereniging. Deze maand vindt de oplevering plaats van haar tweede eigen buurthuis in Winti Wai.

Het buurthuis wordt volledig gesponsord door het bedrijf PPG, de moedermaatschappij van verfbedrijf Varossieau, en heeft 82.000 US dollar gekost. Stiwewa mag voor projecten ook rekenen op sponsors zoals Witboi, Fernandes en Kuldipsingh. Een vaste donateur voor structurele steun is bureau Nederland van Stiwewa. "Onze jaarlijkse vakantieschool is de grootste in zijn soort in Suriname. Van maandag tot en met zondag worden driehonderd tot vierhonderd kinderen, zes weken tussen acht uur 's morgens en zeven uur 's avonds beziggehouden met sport, spel en educatie. Ze krijgen ook eten en drinken. Als ze thuis aankomen, kunnen ze gelijk naar bed."

Berghout: "We hebben verschillende afdelingen binnen de vereniging onder meer voor vrouwenzaken, jongeren, seniorenburgers, mensen met een beperking en onderzoek en planning. Wij werken gestructureerd. Alles wat we doen is te vinden in ons beleidsplan. Om dit uit te voeren hebben wij 2.500 mensen geïnterviewd middels een lijst met 62 vragen. Er is vooraf dus gedegen onderzoek geweest. Inclusief voorbereiding heeft het tot stand komen van het plan ongeveer een jaar geduurd."

Hij licht er de vrouwenafdeling uit. "Die zorgt voor versterking van werkloze moeders door ze zelfvoorzienend te maken door hen te leren hoe ze kunnen produceren, bijvoorbeeld planten, kleren stikken en zeep en slippers maken. Op een gegeven moment kunnen ze dan zelf geld verdienen hiermee." De voorzitter maakt mee dat veel mensen niet kunnen voorzien in de meeste essentiële dagelijkse behoefte. "Zo zijn er zijn mensen die soms geen eten hebben. We ondersteunen niet met geld, tenzij het om een heel dringend geval gaat. Wij geloven erin dat je niet iemand een vis moet geven, maar de hengel meki a go kisi en eygi fisi."

Op 12 augustus zal er samen met strategische partners een Zoomconferentie worden gehouden om de buurt leefbaarder en veiliger te maken. "We zullen praten over armoede, criminaliteit, slechte wegen en gebrek aan sportfaciliteiten", vertelt Berghout. Trots op wat Stiwewa tot nu bereikt heeft, klinkt duidelijk door in zijn stem als hij vertelt over haar verworvenheden. "Zo hebben we scholen geholpen om het slaagpercentage te verbeteren van 48 naar 90 procent. De achterstand van de leerlingen hebben wij verholpen door bijlessen en huiswerkbegeleiding te geven. Ook hebben wij leerkrachten getraind hoe om te gaan met moeilijk handelbare, ongeïnteresseerde en agressieve leerlingen. De dertig scholen binnen ons gebied worden een paar keer per jaar geholpen aan benodigdheden zoals computers, meubilair en krijt."

Eén van de problemen die is ontstaan door Covid-19 is dat leerkrachten en leerlingen moeilijk online kunnen meedoen. "Heel weinig mensen uit de buurt hebben een (goedwerkende) mobiele telefoon of laptop, terwijl je die wel nodig hebt voor online onderwijs en andere activiteiten. Daarom zijn onze activiteiten door Covid-19 enigszins vertraagd", zegt Berghout. Zijn betrokkenheid met de mensen van de buurt komt omdat hij - zoals het zelf zegt - een 'ke pôti boy' is geweest. "Ik ben een plantagejongen en mi pina wreed tu. Eerst woonde ik in Commewijne en daarna in de buurt Van Dijk. Mijn vader was een eenvoudige timmerman en later werd hij aannemer. Ik heb toen ontdekt dat je zonder papieren niet vooruitkomt: wil je het maken, dan moet je studeren."

Hij pakte de studie op en heeft twee universiteiten bezocht. Hij studeerde notarieel recht en bedrijfskunde en zegt topposities te hebben bekleed in Nederland. Tien jaar geleden besloot hij naar Suriname terug te keren. "Ik heb mezelf uit de situatie gewerkt, maar ik weet wat pina betekent. En dat is mijn motivatie om de mensen uit de buurt te helpen", zegt Berghout. Voor hij naar Nederland vertrok 25 jaar geleden was hij al voorzitter van Stiwewa. Toen hij terugkwam werd hem gevraagd die positie weer in te vullen. "De noodsituatie van de mensen heeft me aangemoedigd. Ik ben heel erg blij als ik mensen uit de put kan halen. Ik voel me gelukkig."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen