Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Oog in Oog met Paramaribo' ook voor blinden

'Oog in Oog met Paramaribo' ook voor blinden

08/08/2021 16:29 - Amanda Palis

Bisschop Karel Choennie (r) overhandigt in zijn hoedanigheid als bestuurslid van de NSBS het audioboek 'Oog in oog met Paramaribo' aan een pupil van het Blindencentrum.

Bisschop Karel Choennie (r) overhandigt in zijn hoedanigheid als bestuurslid van de NSBS het audioboek 'Oog in oog met Paramaribo' aan een pupil van het Blindencentrum. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - "Ook zij mogen leren over de Surinaamse geschiedenis", zegt Eric Kastelein, auteur van het boek 'Oog in Oog met Paramaribo', een verzameling van het Surinaamse herinneringserfgoed in de hoofdstad. Een audioversie ervan is door de Nederlandse ambassadeur Henk van der Zwan aangeboden aan bisschop Karel Choennie, bestuurslid van de Nationale Stichting Blinden en Slechtzienden in Suriname (NSBS).

Kastelein kwam op het idee om zijn boek in een audioversie te gieten nadat het voor Paul Lie-Kwie, een Surinaams-Nederlandse sportmasseur met een gezichtsbeperking, was voorgelezen. "Hij heeft ervoor gepleit dat het boek ook als audio werd ingesproken voor slechtzienden en blinden. Een commissie heeft zich daarover gebogen en vijftien uren aan audio ingesproken. Maar als je het voor Nederland doet kan het ook voor Suriname", zegt Kastelein.

NSBS is blij met dit initiatief zegt directeur Natasia Hanenberg-Agard. "Ik denk dat de bezoekers aan onze bibliotheek er gretig gebruik van zullen maken." Over het algemeen is het heel moeilijk voor deze doelgroep om te beschikken over goede boeken die zij zelf kunnen lezen of beluisteren. Er zijn wel enkele boeken van Cynthia McLeod en Anton de Kom in audiovorm beschikbaar. "Maar voor een recent uitgegeven boek is dat zeker een primeur."

Ze is het met Kastelein eens dat ook slechtzienden en blinden over hun geschiedenis mogen leren. "Het is zeker mooi dat onze Surinaamse geschiedenis ook voor deze doelgroep toegankelijk is gemaakt", zegt de directeur. Het is de eerste keer dat Kastelein een boek heeft geschreven over Suriname. Als historicus merkte hij op dat er in en voor het land veel is geschreven over gebouwd en literair erfgoed maar dat er bitter weinig of geen verhalen zijn over het herinneringserfgoed.

"De verhalen gingen verloren en voordat we absoluut niks meer weten over hoe sommige standbeelden en gedenkzuilen in Paramaribo tot stand zijn gekomen is het goed om de verhalen hierover op te schrijven", vertelt hij. Het onderzoek voor het boek heeft zeker drie jaar geduurd. In die periode is de auteur vier keer naar Suriname gekomen om informatie te verzamelen.

Hij heeft met veel mensen gesproken, onder wie de weduwe en kinderen van Krishnapersad Khedoe, die het monument van Baba en Mai heeft gemaakt. "Ze vertelden onder meer dat tijdens het transport het beeld van Baba uit de laadbak van de pick-up is gevallen. Er is een toen een nieuw exemplaar gemaakt, maar het beschadigde beeld staat bij de ingang van het minimuseum over Khedoe", vertelt Kastelein als anekdote.

Een ander noemenswaardig verhaal dat verloren dreigde te gaan, is dat over de leprozerie Majella aan de Henck Arronstraat. Op het terrein dat doorloopt tot aan de Van Sommelsdijckkreek, staat het borstbeeld van monseigneur Wilhelmus Wulfingh. "Hij stichtte ondanks veel protest in 1895 de leprozerie om leprapatiënten niet langer te isoleren van hun familie. De inrichting werd in 1964 gesloten. In het bijna zeventigjarig bestaan hebben daar honderden melaatsen gewoond. De brug over de kreek naar het terrein staat er nog."

Kastelein's boek kwam tot stand door financiering van het Prins Bernhard Cultuurfonds met medewerking van de Nederlandse ambassade. Bedrijven als Telesur, SAB en Godo Bank hebben een aantal exemplaren gekocht, om eventueel als relatiegeschenk cadeau te geven. De auteur is door professor Chan Choennie gevraagd om diens boek 'Geschiedenis van de Hindostanen van 1873 -2015', dat deze maand uitkomt, te redigeren.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen