Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Schietende BBS'ers wacht disciplinaire sancties

Schietende BBS'ers wacht disciplinaire sancties

08/08/2021 18:03 - Van onze redactie

Schietende BBS'ers wacht disciplinaire sancties

Foto: still  

PARAMARIBO - Leden van de Beveiligings- en Bijstandsdienst Suriname (BBS) die zaterdag schoten hebben gelost bij de uitvaart van een collega zullen disciplinair worden aangepakt. Het ministerie van Justitie en Politie (Juspol) verwijt hen in een communiqué "ernstig plichtsverzuim en wangedrag".

Er gaat sinds zaterdag een video rond van BBS'ers die tussen publiek schoten lossen, kennelijk als teken van afscheid van de overleden collega. "Maar dit wangedrag wordt niet geaccepteerd. Tegen hen stelt het ministerie strenge discplinaire maatregelen in het vooruitzicht", aldus Juspol, dat een "diepgaand onderzoek" heeft gelast en binnen 48 uur rapportage verwacht.

Volgens het departement zijn er schoten gelost met het dienstwapen "buiten de normale procedures en gebruikelijke eerbewijzen zoals vastgelegd in dienstorders". "De schoten zijn ongecontroleerd, onverantwoord, zonder opdracht en buiten alle protocollen, dienstvoorschriften en commando's gelost. Daarbij is er geen rekening gehouden met de veiligheid van omstanders", stelt het ministerie.

De BBS'ers worden "indisciplinair, ontoelaatbaar en gevaarlijk handelen" verweten door Juspol. Het ministerie vindt daarbovenop dat ze op "negatieve wijze" een dienstonderdeel dat in belangrijke mate moet bijdragen aan handhaving en rechtsbescherming hebben uitgedragen. "Het signaal dat deze leden hebben gegeven naar de gemeenschap is een ernstige deuk in het vertrouwen dat vanuit de BBS, als één van de belangrijke interventie-eenheden van het ministerie, moet uitstralen."

Dit "wangedrag" komt volgens het departement als een "onaangename verrassing", zeker nu het departement zijn Beleidsplan 2021-2026 aan het uitvoeren is en het zich opmaakt voor een grote inhaalslag om onder meer de golf van onveiligheid terug te dringen. Iwan Terborg, waarnemend hoofd van de BBS, werd ontboden om verslag te doen van het gebeuren.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen