Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Proficiat!

COMMENTAAR: Proficiat!

09/08/2021 12:00

COMMENTAAR: Proficiat!

 

EEN BIJZONDERE PRESTATIE van Jaïr Tjon En Fa tijdens de Olymmpische Spelen in Tokio. De Surinaamse baanwielrenner pakte weliswaar nog net geen medaille, maar om op het grootste sportforum van de wereld als vierde in het algemeen klassement te eindigen mag best een prestatie van formaat worden genoemd. Sinds zwemmer Anthony Nesty tijdens de Spelen van 1988 in Seoul goud won en vier jaar daarna in Barcelona brons behaalde, is dit de hoogste prestatie ooit van een Surinamer op dit mondiale forum.

Suriname kan deze opsteker van de baanwielrenner goed gebruiken in de moeilijke situatie van Covid-19 en de nationale financieel-economische crisis. Echter, Surinaamse regeringen staan er niet om bekend bijzondere sportprestaties te waarderen. Het beste voorbeeld daarvan is Nesty. Het is toch beschamend dat zo een sportheld niet in eigen land wordt gewaardeerd. Aan de andere kant is het bijzonder dat in de Verenigde Staten hij op waarde geschat wordt. Hij bekleedt in de zwemwereld daar een bijzondere positie en was in Tokio zelf assistent-coach van de Amerkikaanse Olympische zwemselectie.

Vaak wordt gezegd dat men lessen moet leren uit zijn fouten of uit het verleden en dat zou de regering-Santokhi sieren door Tjon En Fa te eren. Hij heeft getoond een sportman van allure te zijn. Oprecht en op eigen kracht, dus zonder wildcard, uitgezonden. De mooie prestatie van de baanwielrenner komt temidden van onrust binnen de Surinaamse Voetbalbond (SVB) met als dieptepunt het ontslag een week geleden van bondscoach Dean Gorré op een niet bepaald elegante manier.

De SVB realiseert zich kennelijk onvoldoende de steun die Natio van de samenleving heeft gehad en dat het past om publiekelijk verantwoording af te leggen. De grootste sportorganisatie in het land mag zo een belangrijke zaak als ontslag van een bondscoach niet afdoen met een weinig zeggend persbericht, maar moet openheid van zaken geven op een persconferentie. Wat al eerder zo vaak gebleken is: het bestuur blinkt niet uit in transparantie.

Twee bestuursleden hebben wel gereageerd met een mededeling die erop neerkomt dat Gorré heeft gefaald door de doelen niet te halen. Maar de bondscoach zelf ontkent dat er doelen waren gesteld. Deze tegenstrijdigheid geeft aan hoe amateuristisch er wordt gewerkt bij de SVB. Hoe kan er een bondscoach worden aangesteld zonder een duidelijk (minimum) streven. Aan de andere kant zou ook Gorré zelf hierop moeten hebben gewezen. Het lijkt erop dat het bestuur-Krishnadath hem te slim af is geweest, met zoals hij zelf zegt, de clausule dat de bond hem te allen tijde kon ontslaan. Hoe het ook zij: de SVB is de samenleving openheid verschuldigd en liefst zo snel mogelijk.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina