Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bestgeslaagden op vertrek voor meer kennis

Bestgeslaagden op vertrek voor meer kennis

12/08/2021 08:06 - Sharon Singh

Chanell Badrie (l), Rajeev Essed (m) en Sonal Tapsi, de bestgeslaagde vwo-studenten, gaan elk in Nederland verder studeren.

Chanell Badrie (l), Rajeev Essed (m) en Sonal Tapsi, de bestgeslaagde vwo-studenten, gaan elk in Nederland verder studeren.  

PARAMARIBO - Topprestaties leveren doen ze al vanaf de lagere school, toen ze Go GLO'ers – de bestgeslaagden van de glo-toets werden. Met elk vijf tienen en twee negens op hun eindcijferlijst zijn Sonal Tapsi (17), Rajeev Essed (17) en Chanell Badrie (18) nu ook de bestgeslaagden van het middelbaar onderwijs. En dat ondanks een moeizaam Covid-19-schooljaar. Ze vertrekken binnenkort naar Nederland voor verdere studie.

Tapsi is bestgeslaagde van de VWO-dependance Welgedacht C van de Henry Hassankhan Scholengemeenschap en gaat tandheelkunde studeren aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). "Het is altijd mijn droom geweest om de medische kant op te gaan en ik koos voor tandheelkunde. Ik zie het eigenlijk zo: 'ik vertrek om mijn competenties te ontwikkelen zodat ik die later kan gebruiken om mensen te bedienen'." Of ze zich verder gaat specialiseren, weet ze nog niet. "Op mijn programma staat voorlopig mijn bachelor en masterstudie behalen en die duren samen zes jaar."

Ze noemt Covid-19 één van de grote uitdagingen tijdens haar vwo-periode. De situatie vergde een enorme discipline, want er moest vooral veel aan zelfstudie worden gedaan, terwijl de data van de schoolonderzoeken (SO's) niet bekend waren. "Het was demotiverend om van huis uit lessen te volgen, maar we hadden geen keus, dus het was vooral doorzetten." Eigen motivatie, mediteren en timemanagement hebben haar geholpen.

Tapsi deed in december mee aan de Internationale Natuurkunde Olympiade, georganiseerd door Rusland. Die werd vanwege Covid-19 online gehouden. Ze volgde voor deze wedstrijd ongeveer één jaar natuurkundelessen op de Anton de Kom Universiteit en legde toetsen af als onderdeel van de competitie." Ze is anderhalf jaar lid geweest van Paramaribo East Leo Club en een jaar penningmeester van het Leo Associate Team van Suriname.

 

Badrie

Nog een tandarts in de dop is Chanell Badrie van dezelfde scholengemeenschap en studierichting, maar dan die van Lelydorp. Zij gaat eveneens tandheelkunde studeren, maar dan aan de Radboud Universiteit Nijmegen. "Ik was altijd al geïnteresseerd in de medische richting, maar was heel goed in technische vakken, dus koos ik voor een middenweg."

Voor de SO's had ze zich goed voorbereid, maar voor de afsluitende toets had ze leerstof opgespaard. "Ik wist niet wanneer het eindexamen zou zijn en er werden geen lessen verzorgd, ook online niet. We hadden sowieso een achterstand. Aan het eind heb ik hard geknokt en het is gelukt." Hoewel ze de leerstof overall wel beheerste, moest ze zichzelf toch veel moed inspreken om aan zelfstudie te doen. Opgeven was in elk geval geen optie. "Ik wilde mezelf niet teleurstellen en dat was mijn grootste motivatie."

Toen ze op de lagere school werd geselecteerd als Go Glo'er, was dat een soort ijkmoment. Badrie lacht als ze erover vertelt: "Ik wist niet eens dat ik zou slagen. Volgens mij heb ik die term voor het eerst gehoord, toen ik geselecteerd werd en ik dacht gelijk: 'oh, ik kan het en heb me vanaf toen echt ingezet.'" Met mooie resultaten als gevolg. Zowel op de mulo- als middelbare school heeft ze aan de internationale Wiskunde Olympiade meegedaan. Vorig jaar moest ze door corona afhaken bij de internationale Natuurkunde Olympiade. Voor ontspanning danst en leest ze. "Latin dansstijlen zijn voor mij en ook voor mijn vader, favoriet. Door de coronapandemie is uitgaan helaas niet mogelijk."

 

Essed

In tegenstelling tot de anderen vond Essed, geslaagde van het Arthur A. Hoogendoorn Atheneum, de onlinelessen een goed meetmoment in aanloop naar de universiteit, waar veel aan zelfstudie wordt gedaan. "Vorig jaar toen ik in de vijfde klas zat, ging dat nogal stroefjes, maar dit jaar viel het mee." De leerlingen van het Hoogendoorn Atheneum hebben ook niet het hele jaar door onlinelessen gevolgd, zegt Essed. Hij was wel blij met ze. "Ik vond het leuk dat ik niet vroeg uit bed hoefde en me klaar hoefde te maken voor de school. Je kon als het ware vijf minuten vóór aanvang van de lessen opstaan."

Ook hij gaat de medische richting op en zal aan de VU Amsterdam geneeskunde studeren. Hij begint met de studie algemeen arts. Essed is niet alleen een studiebol, maar sport ook graag. Hij beoefende vóór de pandemie verschillende sporten, maar moet nu noodgedwongen thuis trainen. Gamen, schaken en piano spelen zijn voor hem ook aangename bezigheden.

Hij benoemt ook hoe belangrijk de ondersteuning van zijn ouders is. "Zij hebben er altijd voor gezorgd dat de omstandigheden om te studeren gunstig zijn en daardoor kon ik het beste uit mezelf halen. Was die zorgzaamheid, hun begeleidende rol, er niet, dan denk ik dat ik minder zelfverzekerd zou zijn. Als gevolg daarvan zou ik niet zo gemotiveerd zijn om meer uit mezelf te willen halen." Geen van de drie bestgeslaagden weet of ze terugkomen naar Suriname na de studie.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina