Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Astrid Roemer

COMMENTAAR: Astrid Roemer

12/08/2021 12:00

COMMENTAAR: Astrid Roemer

 

ENKELE MAANDEN GELEDEN waren Surinamers nog eensgezind trots op schrijfster Astrid Roemer. De 74-jarige auteur van onder meer de trilogie 'Gewaagd leven' (1996), 'Lijken op liefde' (1997) en 'Was getekend' (1998) zou binnenkort de Prijs der Nederlandse Letteren 2021 uit handen van de Belgische koning Filip ontvangen. Maar die trots en eensgezindheid hebben grotendeel plaatsgemaakt voor afschuw en felle discussies naar aanleiding van uitspraken van Roemer waarbij zij haar sympathie voor ex-dictator en -president Desi Bouterse niet onder stoelen of banken steekt.

Zij vindt onder meer dat Bouterse geen gevangenisstraf voor zijn rol bij de Decembermoorden zou moeten krijgen, gezien zijn inzet voor de dekolonisatie van Surinamers. Ze ziet het gebeuren dat er ooit een standbeeld voor hem wordt onthuld. Dat viel niet in goede aarde bij nabestaanden van de slachtoffers, met als gevolg dat koning Filip de prijs niet meer overhandigt. Ze krijgt deze overigens nog wel, inclusief het daaraan verbonden bedrag van veertigduizend euro.

De Prijs der Nederlandse Letteren is de meest prestigieuze literaire prijs in het Nederlandse taalgebied en onderscheidt auteurs van belangrijke, oorspronkelijk in het Nederlands geschreven letterkundige werken. De prijs, die wordt gefinancierd door de Taalunie, wordt eens per drie jaar toegekend aan een auteur van wie het oeuvre een belangrijke plaats inneemt in de Nederlandstalige literatuur. Roemer is de eerste auteur van Surinaamse origine die deze prijs toegekend heeft gekregen en dat wordt gezien als een stukje erkenning van de Surinaamse literatuur in zijn algemeen.

Iedereen heeft wel een mening over de uitspraken van Roemer. Bouterse is na ruim veertig jaar nog steeds nadrukkelijk aanwezig en daarmee ook een soort splijtzwam die de samenleving verdeelt. Maar hij kan nog steeds op een forse aanhang rekenen, die net zo denkt als Roemer. Of men het nou leuk vindt of niet. Maar door Roemer nu tot een soort paria te verklaren die de topprijs niet zou verdienen, is hoogst ongepast. Het doet niets af aan haar gelauwerde schrijfselen en heeft er ook helemaal niets mee te maken. Eigenlijk hebben we ook niets te maken met hoe ze over Bouterse denkt, dat is haar persoonlijke mening. Zoals zoveel mensen die hebben.

Je kunt zeggen dat Roemer die mening beter voor zichzelf had kunnen houden, maar daar is ze het mens niet naar. Ze beroept zich met recht op de vrijheid van meningsuiting. Dezelfde mensen die nu zo hard gillen dat het schandalig is dat ze de prijs krijgt, beseffen niet wat ze hiermee aanrichten. We kunnen ons voorstellen dat de jury zich in de toekomst nog een paar keer zal bedenken om de prijs toe te kennen aan een auteur van Surinaamse orgine. Immers, er zijn nog heel veel gevoelige kwesties waar Surinamers over kunnen vallen. Het is daarom te hopen dat de bekroonde winnaar geen 'domme' dingen heeft gezegd over bijvoorbeeld Zwarte Piet, de slavernij, contractarbeiders, inheemsen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina