Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Familie organiseert verantwoord afscheid voor Wanda Denz

Familie organiseert verantwoord afscheid voor Wanda Denz

12/08/2021 19:30 - Van onze redactie

Familie organiseert verantwoord afscheid voor Wanda Denz

Wanda Denz bij een activiteit van Naks in 2018. Foto: Naks  

PARAMARIBO - "We gaan alle organisaties waar ze zo nauw bij betrokken was, een kans geven om op hun manier afscheid te nemen van Wanda Denz." Aan het woord is Marlyn Aaron-Denz, nicht van de veelzijdige cultuuricoon die is heengegaan. "We gaan dinsdag langs Grun Dyari rijden, want ze was tranga NPS, daarna langs Apintie, waar ze ook een graag geziene gast was en Naks, waar ze ook bij betrokken was." Zo wil de familie een verantwoord afscheid voor Wanda Denz in deze Covid-19-tijd. "Iedereen doet op de eigen wijze wat."

Nicht Aaron-Denz zegt dat haar tante een echte levensgenieter was. Haar feestjes duurden altijd twee tot drie dagen: een dag voor de familie, een dag voor haar geliefde sociaal-culturele vereniging Opera en een dag voor de wrokoman die allerlei activiteiten ten behoeve van het feest hebben verricht. Ze was ook serieus met haar geloofsleven en was lid van de EBG-kerk.

Omdat Denz zelf geen kinderen had, zorgde ze er dertig jaar geleden voor alvast haar doodskist te kopen. Christine van Russel-Henar, curator van het Kotomuseum,  had ook een goede band met Denz. Ze leerde haar rond 1976 kennen toen haar moeder, Ilse Henar-Hewitt, een kotoshow organiseerde, waaraan Denz ook meedeed. "Door de jaren heen heeft ze zowel mij als mijn moeder ondersteund", zegt Van Russel-Henar.

Ze kwam vaak thuis bij Denz over de vloer en bevestigt dat ze haar eigen lijkkist had aangeschaft. "De kist moest op een gegeven moment worden gerepareerd en een busje kwam die halen. Een buurvrouw van twee huizen verder rende naar het huis van tante Wanda, bikasi a prakseri Wanda dede. Aan die buurvrouw zei ze: 'No, mi no dede, na mi oso den e go check even", schatert Van Russel-Henar het uit. Behalve aflegger, en kenner van de Afro-culturele klederdracht heeft Denz toneel gespeeld en aan hoorspelen van Radio Apintie meegedaan, zoals 'Famiri Misma', die door Will Texeira werd geschreven.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina