Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Verliezers

COLUMN: Verliezers

13/08/2021 14:00 - REFLECTIE

Iwan Brave

Iwan Brave  

Als ik zou zeggen ook maar een greintje geschokt te zijn van Astrid Roemers lofzang voor Bouterse, zou ik hypocriet zijn. Als Roemer hem ‘onvergetelijk moedig’ vindt en voor hem een ‘standbeeld’ voorspelt, is dat haar vrije mening, waarvan ik niet wakker lig, laat staan van opkijk. Iedereen weet waar ik persoonlijk sta als het gaat om Desi Bouterse en de betekenis van zijn rol voor Suriname. Hij moet maar eens oprecht zijn excuses aanbieden voor zijn bloedige dictatuur en de verscheuring van de natie als erfenis daarvan. Mogelijk ben ik dan enigszins bereid aan te horen waarom hij zo een ‘grote revolutionaire leider’ is.

Bouterse is ongetwijfeld onze 'dominantste  persoon' in de afgelopen veertig jaar. Zeg gerust de vorige eeuw en wie weet ook van deze eeuw. Niets schokkends aan zulke visie of bewieroking. Maar Roemer glijdt tragisch uit door het 'niet bewezen' te achten dat Bouterse een medemoordenaar is, ondanks het 'zeer uitvoerige en gedetailleerde' vonnis van de krijgsraad. Dan jaag je niet alleen de 'machtige nabestaandenlobby' in het harnas, maar iedereen die de rechtsstaat koestert. Vrije meningsuiting is een 'hoogste goed' van de rechtsstaat, en niet andersom.

Roemers miskenning van de onafhankelijke rechtsspraak kan aanmoedigen tot anarchie van hen die het niet nauw nemen met gewaarborgde eerlijke berechting. Als je niet gegrond aannemelijk kan maken dat het een 'heel erg politiek' vonnis is, dan is wijselijk zwijgen goud waard. Het strafrechtelijke tij voor Bouterse keert als een modderstroom. Wie met een blinde vlek voor zijn misdaden in de bres springt voor hem, wordt onvermijdelijk bedolven. Geen koninklijke prijsuitreiking voor Roemer en daarmee geen 'Surinaams-Nederlandse' literatuur in het Belgisch zonnetje. Een overschaduwd 'emancipatoire moment'. Dankzij Bouterses hoofdrol is Suriname een aanhoudende macabere loterij met als slagzin: 'Bij ons zijn er alleen maar verliezers'.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina