Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ambulancedienst in nood

‘We hebben bewezen dat we levens redden’

13/08/2021 08:02 - Amanda Palis

‘We hebben bewezen dat we levens redden’

Links Irvan Troenokarijo (planning and operation) en Roël Brug (CEO) van Surcad. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Elke seconde telt, luidt het levensreddende credo voor het uitrukken van ambulances. In Suriname gaat dat in de praktijk vaak niet op, vanwege het beperkte aantal ambulances. Daarom rukt men meestal pas uit nadat de politie heeft geconstateerd dat daadwerkelijk een ambulance noodzakelijk is. De situatie dreigt te verergeren want de Suriname Centrale Ambulance Dienst (SUR-CAD) verkeert in ernstige financiële nood. “Het is nu of nooit en de situatie is zodanig dat we aan de bel moeten trekken”, slaakte directeur en oprichter Roel Brug donderdag de noodkreet tijdens een persconferentie in Courtyard Marriott.

In de basiszorgwet geldt een maximaal tarief van SRD 250 dat betaald moet worden voor ambulancediensten. En vanaf de start van SUR-CAD is SRD 450 in rekening gebracht. Met deze 'achterhaalde' tarieven kan SUR-CAD niet lang meer het hoofd boven water houden. "Gezien de huidige situatie in ons land zou men marktconform tussen SRD 1.500 en 3000 moeten betalen voor ambulancediensten", geeft Brug de enorme kloof aan. "Simpelweg als we kijken naar de break-even kosten en de gebieden die SUR-CAD aandoet, zouden dit de werkelijke tarieven moeten zijn."

Onwerkbare praktijk

Voor de directeur is het belangrijk dat de exploitatiekosten worden gedekt. Zoals het nu ervoor staat dreigt voor SUR-CAD, die vooral wordt ingezet in gebieden zoals Wanica, het doek te vallen. Met zijn persconferentie wil Brug ook aankaarten dat wettelijk goed moet worden vastgelegd wat een adequate vergoeding dient te zijn voor een ambulancedienst en wat haar bevoegdheden zijn. "Momenteel werken wij met de Basiszorgwet die heel summier aangeeft hoe we vergoed kunnen worden. Maar in de praktijk zien wij dat het niet werkt."

In de Basiszorgwet staat dat slechts de huisarts een ambulancedienst mag aanvragen. "Echter 20 procent van de gevallen komt van een arts en voor 80 procent is het de politie die een ambulance aanvraagt", vertelt Brug over de praktijk. "En als wij de rekening indienen bij de verzekeringmaatschappij, is het eerste dat gevraagd wordt wie de ambulance heeft gebeld." Van de verzekeringmaatschappij krijgt SUR-CAD dan meestal te horen dat de kosten verhaald moeten worden bij de patiënt. Dit is volgens Brug slechts een van de vele knelpunten.

Aandacht en prioriteit

"Wij zien de verzekeringsmaatschappijen niet als vijand", benadrukt Brug. "Zij zijn partners maar om naar behoren onze diensten vergoed te krijgen is een wettelijke basis nodig waarop we kunnen staan." Daarom pleit hij voor aandacht en prioriteit van de gezondheidscommissie in deze kwestie. "Als wij dit verliezen gaat u als patiënt ook een stukje van uw leven verliezen. Want wij hebben zeker een meerwaarde voor Suriname." De Surinaamse Vereniging van Assurantie Maatschappijen (Survam) wil niet ingaan op de persconferentie. Manoj Parsan, tevens directeur van Fatum, vertelt dat Survam volgende week een voorstel van Surcad gepresenteerd zal krijgen. "Hierna zal er intern overleg plaatsvinden en worden nagegaan welke mogelijkheden er zijn. Tot dan kunnen we nog niet reageren."

Er zijn meerdere gesprekken gevoerd met opeenvolgende ministers van Volksgezondheid, maar zonder resultaat. Ook met huidig minister Amar Ramadhin is in maart gesproken. "Intussen zijn we alweer enkele maanden verder", zegt Brug. "We hebben begrip ervoor dat de overheid ook met andere zaken te kampen heeft. Maar zoals de minister heeft aangegeven is ook de ambulancedienst een essentiële dienst. De afgelopen vijf tot zes jaren hebben wij aangetoond levens te hebben gered. Het is nu tijd dat de overheid de gezondheidzorg goed aanpakt."

Naast gesprekken zijn ook brieven geschreven, eveneens zonder enige reactie. Hoe lang de diensten van SUR-CAD zijn gegarandeerd kan Brug niet aangeven. Het bedrijf hoopt vrijdag een petitie te kunnen indienen bij de Nationale Assemblee om daar ook aandacht hiervoor te vragen. Dat de overheid voor de kosten zou moeten opdraaien in de vorm van subsidies is geen optie voor Brug. "De staat heeft al genoeg aan lasten op zijn bord, daarom staan wij erop dat de regelgeving komt zodat we weten waar we het kunnen halen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina