Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Winkeliers hanteren eigen regels POS-betaling

Winkeliers hanteren eigen regels POS-betaling

18/08/2021 05:59 - Ivan Cairo

Een klant rekent zijn aankopen digitaal af. Vooral bij veel Chinese supermarkets zorgt het POS-betalen voor irritatie door 'defecte' apparaten.

Een klant rekent zijn aankopen digitaal af. Vooral bij veel Chinese supermarkets zorgt het POS-betalen voor irritatie door 'defecte' apparaten. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Winkeliers, vooral supermarkthouders, hanteren eigen regels wanneer klanten met hun pinpas willen betalen. Op sommige plaatsen wordt het zogenoemde Point of Sale (POS) betalen pas toegestaan als het aan koopbedrag minimaal SRD 50 is. POS-betalingen worden mogelijk gemaakt door BNETS en de deelnemende commerciële banken. Voorts krijgen klanten bij steeds meer winkels snoep of kauwgum als wisselgeld terug, omdat naar zeggen van de winkeliers er een tekort is aan munten.

"Er is geen minimale limiet voor een POS-transacties gesteld door BNETS of door de bank. Daarnaast worden winkeliers geen kosten in rekening gebracht voor een POS-transactie, omdat wij het elektronisch betalen zoveel mogelijk pro[1]beren te stimuleren", zegt BNETS-directeur Kenneth Hendrison aan de Ware Tijd.

Dat winkeliers klanten snoepjes als wisselgeld geven, vindt financiënminister Armand Achaibersing ongehoord. "Dit zou niet mogen. De munten zijn besteld", zegt de bewindsman. Op 4 februari dit jaar werd de Muntwet 1960 door De Nationale Assemblee aangepast om de regering in staat te stellen nieuwe muntbiljetten en munten aan te maken.

Om de kosten te drukken is er een studie geweest om nickel plated steel te gebruiken bij de aanmaak van de rijksdaalder, gulden, kwartje en dubbeltje. Voor de aanmaak met nickel plated steel was het noodzakelijk om de muntwet te wijzigen. De wet werd met algemene 45 stem[1]men door het parlement goedgekeurd. Tijdens de beraadslagingen werd aangegeven dat het een aantal maanden zou duren voordat de nieuwe pasmunten zouden worden geleverd en het tekort kan worden opgeheven.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina