Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Kortere schooltijden vanwege hoge temperaturen

Kortere schooltijden vanwege hoge temperaturen

19/08/2021 18:30 - Ivan Cairo

Kortere schooltijden vanwege hoge temperaturen

Minister Marie Levens meldt dat de scholen de komende tijd eerder mogen sluiten. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Vanwege de droge tijd die is aangebroken is het momenteel heel warm in schoollokalen. Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur geeft de komende dagen toestemming dat de lagere klassen eerder naar huis mogen. Al de komende week mogen de scholen de circulaires verwachten, zei onderwijsminister Marie Levens, donderdag in het parlement.

Deze kwestie werd eerder in de week tijdens een openbare vergadering van De Nationale Assemblee aan de orde gesteld door VHP-assemleelid Reshma Mangre. "Ik doe een voorstel om de school een beetje eerder te sluiten. Met deze hitte zitten in de klas met een mondkap is niet te verdragen. De maanden september en oktober zijn heel erg heet. De vakantie vangt pas op 17 september aan," stelde Mangre.

Het assemleelid vroeg ook aandacht voor de hervatting van studiefinanciering via de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB). "Kunnen we het NOB weer activeren? Er zijn een heleboel instituten die de noden van de studenten begrijpen," zei ze. Mangre voerde aan het inschrijfgeld bij een bepaalde HBO-school 1.750 US dollar is, wat neerkomt op SRD SRD 43.750. Ze gaf aan dat studenten in aanmerking kunnen komen voor een korting van ruim SRD 10.000 indien ze vóór 1 oktober betalen. Reagerend hierop stelde minister Levens dat gesproken is met de NOB en blijkt dat ongeveer SRD 10 miljoen nog in het studiefonds ligt, waarvan slechts SRD 2 miljoen beschikbaar is.

"Heel veel studenten gaan we niet kunnen helpen," zei de bewindsvrouw. Wel zal alles op alles gezet worden opdat administratief zaken zodanig geregeld worden dat de heractivering van het studiefonds vóór 1 oktober kan plaatsvinden en studenten gebruik kunnen maken van de kortingenactie. "Ik kan het niet beloven, maar ik probeer wel die administratie op te voeren, zodat we het kunnen waarmaken," aldus Levens. Er zijn namelijk veel ministeries die bij dit vraagstuk betrokken zijn, voegde ze eraan toe.

De bewindsvrouw ging ook uitgebreid in op de onderwijsvernieuwingen die vanaf het schooljaar 2021/2022 zullen worden doorgevoerd. Eén van de belangrijkste vernieuwingen is dat er geen zittenblijvers zullen zijn, maar dat alle leerlingen zullen doorstromen naar de naast hogere klas of schooltype. Wordt dat niet gedaan zouden alle ruim 120.000 leerlingen de klas over moeten doen, omdat vanwege de Covid-19-pandemie de leerstof niet normaal kon worden overgebracht.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina