Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Wa(a)rboel

COLUMN: Wa(a)rboel

20/08/2021 14:00 - REFLECTIE

Iwan Brave

Iwan Brave  

“Hoe is jullie schema zo in de waar, telkens lees ik wat anders, wat moet het precies zijn”, klaagde een ouder in de klasgroepsapp van onze jongste. “Ons schema is niet in de waar”, verdedigde de juffrouw. “We praten in deze groep over 2a. Voor de instructies voor klas 2b moet u de groepsapp van 2b volgen. Wij zijn onderbezet.”

Met 'in de waar' bedoelden ze uiteraard 'in de war', maar wij Surinamers rekken die korte klanken zodanig alsof het om dubbele klinkers gaat. Dus schrijf je het ook zo. Vaak hoor je ook: "Kijkers, we gaan van staart met de trekking." Maar dat terzijde.

Eindelijk was er na lange tijd weer school. Uit coronavoorzorg zijn sommige klassen opgesplitst in groep 'a' en 'b'. Dat betekent dus de ene week twee dagen school en de andere weer drie. Daarbij moet je 'groep a' niet verwarren met 'klas 2a'. Toen fietste meteen desoriënterend een zinloze 'feestdag' doorheen, terwijl kinderen al anderhalf jaar doelloos in een constante staat van 'feestdagen' verkeren. Al snel vielen ook juffrouwen individueel uit en ging de school na een week weer dicht om 'een besmetting'.

De heropstartschema's daarna waren onoverzichtelijk door al die opgesplitste klassen. "Juffrouw u heeft gelijk", wierp ik erin. "Uw schema is niet in de war, maar het is allemaal niet meer te volgen als ouder met meerdere kinderen."

Voor de juffrouw mag haar schema dan wel niet in de war zijn, maar het onderwijs is één grote warboel. Het wordt zogenoemd "geen verloren schooljaar", want alle leerlingen 'stromen door' met een 'voortgangsrapport'. Ik voorspel: het voj wordt één grote prullenbak vol leerlingen die nog minder aansluiting op de lesstof zullen hebben en gefrustreerd zullen afhaken. We stevenen af, vrees ik, op een verloren schoolgeneratie. War toch?.-.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina