Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Guyana en Suriname werken aan gemeenschappelijke markt

Guyana en Suriname werken aan gemeenschappelijke markt

22/08/2021 20:44 - Van onze redactie

Guyana en Suriname werken aan gemeenschappelijke markt

 

PARAMARIBO - De autoriteiten van Suriname en Guyana streven ernaar de markten van de twee landen tot een gemeenschappelijke markt te maken. Dat moet resulteren in meer en versnelde economische ontwikkeling in beide landen. Dat hebben president Chandrikapersad Santokhi en vertegenwoordigers van het Surinaamse bedrijfsleven gezegd na terugkeer van het werkbezoek van het staatshoofd aan Guyana.

De bedrijvenorganisaties Private Sector Commission of Guyana (PSC) en de Vereniging Surinaams Berijfsleven (VSB) hebben een gemeenschappelijke verklaring uitgegeven. Daarin staan de intenties voor het scheppen van een gemeenschappelijke markt. De eerste stap daartoe zal zijn het opzetten van een Guyana Suriname Business Council. President Santokhi zegt dat de komende periode zaken onder de loep genomen zullen worden. Zoals dubbele belasting en bureacratische romplslomp waar bedrijven in de twee landen aan onderhevig zijn bij het over en weer zakendoen.

Ook aan versoepeling van het onderling financieel- en interbancair verkeer zal gewerkt worden, meldt VSB-vertegenwoordiger Rafiek Sheoradjpanday, tevens directeur van de Hakrinbank. Voor valuta-overmakingen tussen Suriname en Guyana gelden op dit moment hoge kosten omdat die via een internationaal netwerk van correspondentbanken verlopen. Bij rechtstreeks zakendoen zal die barrière komen weg te vallen. Voorgesteld wordt dat 'swaps' van Guyanese en Surinaamse dollars via de respectieve Centrale Banken mogelijk wordt gemaakt.

Dat de twee regeringen de bilaterale banden verder willen aanhalen klinkt het Surinaams bedrijfsleven "als muziek in de oren", aldus Sheoradjpanday. De beoogde economische integratie biedt volgens hem enorm veel kansen voor Surinaamse ondernemingen. De bottlenecks moeten echter aangepakt worden. De komende periode zal worden nagegaan wat de beide bedrijfslevenorganisaties samen kunnen doen zodat er wederzijds voordeel is. Sterke instituten, zoals een belastingdienst of handelbevorderende autoriteiten, zijn daarbij belangrijke randvoorwaarden, aldus Sheoradjpanday.

'Gouden toekomst tegemoet'

Wilfred Baldew, ondervoorzitter van de VSB, meldt dat gewerkt zal worden aan verbetering van het personen- en goederenverkeer, zodat dat verkeer vanuit Georgetown beter aansluit op Frans-Guyana richting Brazilië. "We gaan een gouden toekomst tegemoet als we alleen maar kijken naar olie en gas," aldus de ondervoorzitter. Hij benadrukt dat Suriname momenteel in een crisis verkeert en dat Guyana een voorsprong heeft. Suriname kan van het buurland leren, zeker op het stuk van lokale productie, meent Baldew.

In de gezamenlijke verklaring stellen de PSC en VSB getuige te zijn geweest van de 'dynamische samenwerking' tussen de leiders van Suriname en Guyana. Gewezen wordt op de vele belangrijke stappen die zijn gezet in de richting van de ontwikkeling van een gezamenlijke markt en strategische zakelijke partnerschappen. De PSC en VSB onderkennen de intenties van beide leiders om de bilaterale betrekkingen te versterken. Dit vooral met de betrokkenheid van de particuliere sector als motor van groei en ontwikkeling in beide landen.

"Door dat feit hebben alle partijen erkend dat de ideale manier om onze landen te ontwikkelen is, door te werken aan een gemeenschappelijke markt door middel van collaboratieve zakelijke relaties en tegelijkertijd onze ontwikkelingsagenda te realiseren", aldus de gezamenlijke verklaring. Vandaar het plan een Guyana-Suriname Private Sector Business Council op te richten. Die zal bestaan uit belangrijke vertegenwoordigers van de private sector. Deze businessraad zal uitsluitend gewijd zijn aan het versterken van de economische banden en initiatieven, met betrekking tot gedeelde belangen en de totstandbrenging van de beoogde interne markt en economie. "De twee landen hebben altijd uitstekende relaties tussen mensen en op zakelijk gebied gehad. Dit initiatief zal met name een levendig en verbeterd niveau van partnerschap en samenwerking tussen Guyana en Suriname opleveren," aldus de verklaring.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina