Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Piraterij wordt beloond ten koste van bevolkingsvisserij’

‘Piraterij wordt beloond ten koste van bevolkingsvisserij’

23/08/2021 02:31 - Ivan Cairo

SK-boten aangemeerd bij een kade aan de Anton Dragtenweg. Met de toezegging van Suriname aan Guyana vinden lokale vissers dat piraterij wordt beloond.

SK-boten aangemeerd bij een kade aan de Anton Dragtenweg. Met de toezegging van Suriname aan Guyana vinden lokale vissers dat piraterij wordt beloond. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Vissersorganisaties zijn niet blij met het besluit van de regering om vergunningen te geven aan vissers in Guyana. Dat hebben ze zaterdag aan minister Prahlad Sewdien (LVV) tijdens een bespreking gezegd. Het overleg om problemen van de sector te bespreken was al gepland voordat bekend werd dat de regering had besloten Guyanese vissers te accommoderen, zegt Mark Lall, secretaris van het Visserscollectief aan de Ware Tijd.

Vrijdag maakten president Chandrikapersad Santokhi en minister Sewdien tijdens een persconferentie bekend dat LVV via een staatsbedrijf vissers uit het buurland zal accommoderen om legaal in Surinaamse wateren te komen vissen. Dat is met de Guyanese president, Irfaan Ali, besproken tijdens het werkbezoek van Santokhi vorige week aan Guyana. In het weekeinde hebben vissersorganisaties in de pers en op sociale media hun misnoegen geuit over het voornemen van de regering.

In een brief aan Sewdien stelt de Suriname Seafood Association (SSA) dat met de toezegging aan Guyana piraterij in Surinaamse wateren zal worden beloond. "Dit onverantwoorde handelen heeft geleid tot een enorme druk op onze visstanden, die al zwaar worden belast door de roofbouw praktijken van vissers uit onze buurlanden", aldus een passage uit de brief.

Bij het onderhoud met de minister waren naast het Visserscollectief ook de SSA en de Suriname Industrial Food Organization aanwezig. "We wisten niet dat deze ontwikkeling zich zou voordoen en hebben direct ook gesproken over wat we via de Guyanese media hadden vernomen dat er honderdvijftig vergunningen zouden worden verstrekt aan Guyanese vissers aan de zijde van de Corantijnrivier," zegt het bestuurslid.

Sewdien heeft de organisaties geïnformeerd dat de Guyanese regering inderdaad een verzoek heeft gedaan voor het accommoderen van hun vissers, omdat ze buitensporige bedragen moeten betalen voor het huren van vergunningen van Surinamers om in Surinaamse wateren te mogen vissen. De minister is ondersteuning toegezegd in het zoeken naar een oplossing, zolang die geen nadeel oplevert voor lokale vissers. Met wat Suriname en Guyana zijn overeengekomen, zien de lokale vissers geen profijt voor Suriname door "vergunningen te verstrekken aan een andere staat om hetzelfde te doen wat wij hier kunnen en ook al doen".

Lees de uitvoerige reportage in onze maandag-dinsdag-editie

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina