Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Schakers promoveren naar derde divisie Olympiade

Schakers promoveren naar derde divisie Olympiade

23/08/2021 18:32 - Van onze redactie

Romario Sanches (l) en Roger Matoewi (r) zitten in de schaakploeg, die zich als ongeslagen winnaar heeft gekwalificeerd voor divisie 3.

Romario Sanches (l) en Roger Matoewi (r) zitten in de schaakploeg, die zich als ongeslagen winnaar heeft gekwalificeerd voor divisie 3. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Suriname is gepromoveerd naar de derde divisie in de onlineolympiade van de Wereldschaakfederatie (Fide). De ploeg wist ook in 2020 deze prestatie neer te zetten. De nationale selectie kwam in het weekend als ongeslagen winnaar van poule D uit de bus in divisie 4 en kwalificeerde zich voor de volgende ronde.

De Surinaamse Schaakbond is ingenomen met het resultaat en roemt de spelers om hun enorme inzet en strijdlust. "De schakers hebben in veel partijen zwaar moeten strijden voor de punten en wisten zelfs enkele keren van tegenstanders met een hogere rating te winnen", looft secretaris Ricardo dos Ramos de groep.

Captain Marlon Kaslan: "De wedstrijden waren niet echt moeilijk, maar bepaalde individuele partijen waren een beetje close." Verder had Suriname het voordeel dat bepaalde landen niet hebben meegedaan. "Ik denk dat zij connectieproblemen hadden", aldus Kaslan.

Op de laatste speeldag bleef de selectie ongeslagen door respectievelijk Sao Tome en Principe (6-0), Ivoorkust (6-0), Kaapverdië (6-0) en Kameroen (4,5-1,5) te verslaan in de achtste tot en met elfde ronde. De selectie eindigde daardoor met de volle buit; 22 competitiepunten.

Suriname heeft zich samen met Aruba en Ghana gekwalificeerd voor divisie 3. Aruba en Suriname deelden tot en met de zevende ronde de eerste plek, maar door winst in het onderlinge treffen eiste Suriname de toppositie voor zichzelf op. De wedstrijden van divisie 3 vinden van vrijdag tot en met zondag plaats.

Kaslan verwacht dat zijn team het stukken moeilijker krijgt. Van de tien landen in de poule stoten drie door naar divisie 2. "In de derde divisie komen wij sterkere landen tegen, maar kansloos zijn we niet. Wij moeten nu ervoor zorgen dat we in de topdrie eindigen om door te gaan", geeft Kaslan aan.

De selectie bestaat uit de Candidate Masters (CM) Romario Sanches en Suradj Hanoeman, Fide Master Roger Matoewi, Woman Fide Masters Rosangela dos Ramos en Catherine Kaslan en Woman Candidate Masters Alexandra Kaslan, Reyna Frijde en Victoria Kaslan.

In het team zitten verder Pratul Panchoe, Joëlle Wijnhard en U20-schakers Imaan Kalidjo en Shiva Kalka. Ook de zusters Catherine en Victoria Kaslan zijn U20-spelers. Het team moet tijdens elke wedstrijd uit twee mannen, twee vrouwen en twee U20-spelers (man en vrouw) bestaan. Frank Lo Kim Lin is de subcaptain.

Volledige uitslagen: vs. Senegal 5-1 (eerste ronde); vs. Gabon 6-0 (tweede ronde); vs. Sierra Leone 5-1 (derde ronde); vs. Ghana 5-1 (vierde ronde); vs. Democratische Republiek Congo 6-0 (vijfde ronde); vs. Gambia 5-1 (zesde ronde); vs. Aruba 4,5-1,5 (zevende ronde); vs. Sao Tome en Principe 6-0 (achtste ronde); vs. Ivoorkust 6-0 (negende ronde); vs. Kaapverdië 6-0 (tiende ronde); vs. Kameroen 4,5-1,5 (elfde ronde).

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina