Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ramdin WEERLEGT PRAATJES over 'blunder'

Ramdin weerlegt praatjes over 'blunder'

24/08/2021 15:36 - Van onze redactie

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking maandag tijdens de openbare vergadering van De Nationale Assemblee.

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking maandag tijdens de openbare vergadering van De Nationale Assemblee.  

PARAMARIBO - Suriname heeft tijdens het werkbezoek van president Santokhi vorige week aan Georgetown niet geblunderd. De Surinaamse delegatie is ook niet geschoffeerd door de Guyanese regering. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, Albert Ramdin, maandag in De Nationale Assemblee verklaard.

Al direct na aankomst van de Surinaamse delegatie in Georgetown circuleerden berichten op sociale media dat Suriname door de Guyanezen bij de neus was genomen en voor schut was gezet omdat terwijl bilateraal overleg over olie en gas gevoerd zou worden, alle belangrijke Guyanese regeringsfunctionarissen die daar iets over te zeggen hebben zich in Texas, VS, bevonden op een energieconferentie. Ook werd beweerd dat Suriname op die bewuste conferentie niet aanwezig was, wat achteraf niet waar bleek te zijn. Suriname werd tijdens voornoemde bijeenkomst vertegenwoordigd door de directeur Exploraties van Staatsolie.

Ook in Guyana werd melding gedaan van de vermeende schoffering van Suriname door Guyana. De uitgever van de krant Kaieteurnews haalde hierover fors uit naar de Guyanese regering. Tijdens een persconferentie in Guyana hadden president Santokhi en zijn collega Irfaan Ali aangegeven dat er diplomatiek niks mis was met de ontvangst van de Surinaamse delegatie door de Guyanese autoriteiten.

Bij interruptie merkte NDP-parlementarier Ebu Jones op dat vanuit de media was vernomen dat de counterparts van de ministers die met president Santokhi waren meegereisd niet in Guyana aanwezig waren. Het assembleelid stelde vanuit zijn vorige functie als ambassadeur te weten dat aan een dergelijk bezoek een lange voorbereiding vooraf gaat. Hij wilde van minister Ramdin weten of Suriname op de hoogte was dat de desbetreffende Guyanese ministers niet aanwezig zouden zijn en indien de informatie vooraf bekend was, waarom Suriname er toch voor gekozen had met zo een zware delegatie naar Georgetown af te reizen. "Het kan gewoon niet. Binnen de diplomatie it's not done," zei Jones.

Minister Ramdin merkte op dat hij nimmer zou hebben deelgenomen aan de besprekingen in Guyana als zaken niet goed waren voorbereid. "Dat heeft absoluut geen zin. Daarmee wil ik zeggen dat dit bezoek goed voorbereid was". Hij voerde ook aan dat er elke dag ergens in de wereld wel een conferentie over olie en gas wordt gehouden. "Als we daarmee rekening moeten houden om onze agenda vast te leggen, dan gaan we nergens kunnen bewegen", stelde de bewindsman. Dat zou dan niet alleen gelden voor olie en gas, maar ook voor andere beleidsgebieden zoals gezondheidszorg, energie en andere zaken. "Dat kan nooit een leidraad of een criterium of een motief om je planning te maken."

De bewindsman benadrukte dat het geen staatsbezoek was, maar een werkbezoek dat was voorbereid en gepland in het kader van het een regulier strategisch overleg tussen de presidenten van de twee landen die de regeringen vorig jaar met elkaar hebben afgesproken. Een staatsbezoek heeft een totaal ander karakter qua inhoud, voorbereiding, agenda en activiteiten daaromheen. Dat de counterparts van de Surinaamse ministers niet aanwezig waren is, aldus Ramdin, "absoluut niet waar". Hij wees er op dat het hoofddoel was de werkbesprekingen tussen Santokhi en Ali. Die waren aanwezig.

De enige minister van Guyanese zijde die aanwezig had moeten zijn, was de minister van Buitenlandse Zaken. Hij heeft drie dagen van tevoren aan Suriname gemeld dat hij er niet zou zijn, maar dat de agenda en het voorwerk goed waren voorbereid, waardoor ondanks zijn afwezigheid spijkers met koppen geslagen konden worden tijdens de besprekingen in Georgetown. De counterparts voor de ministers van LVV, Openbare Werken, Natuurlijke Hulpbronnen en Transport, Communicatie en Toerisme ware wel aanwezig tijdens de besprekingen. "Wij hebben honderd procent volwaardige gesprekken gehad in Guyana. Dus laten we dat beeld wegnemen, want het doet ons niet goed", zei de bewindsman.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina