Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Jongeren buigen zich over klimaat in naspeeldebat

Jongeren buigen zich over klimaat in naspeeldebat

30/08/2021 08:04 - Amanda Palis

Junior Bharath (r), voorzitter van de VN, reikt de prijzen uit aan de 'Best Delegate'.

Junior Bharath (r), voorzitter van de VN, reikt de prijzen uit aan de 'Best Delegate'. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Met genoeg research gedaan en ook deelgenomen aan trainingen hoe je een debat moet aangaan in de Verenigde Naties (VN), is Joel Kuisch er helemaal klaar voor. "Ik had eerlijk gezegd nooit gedacht dat er zoveel onderzoek bij komt kijken als je als VN-vertegenwoordiger (van je land) mee moet doen met een discussie." Hij vertegenwoordigde zaterdag fictief de Verenigde Staten (VS) tijdens de tweede Suriname Model United Nations (Sumun) van de Rotary. Dit is een model waarbij jongeren nagespeeld op VN-niveau deelnemen aan een debat over een belangrijk thema.

Bij de tweede Sumun - de eerste was in 2019 - ging het over klimaatverandering, waarbij Kuisch het standpunt van de VS moest verdedigen. "President Trump gaf voorkeur aan economie, maar met zijn opvolger Biden is de VS weer duidelijk geïnteresseerd in het thema", vertelt Kuisch. Hij kijkt ernaar uit om zijn standpunt te verdedigen met leeftijdgenoten, die mogelijk andere inzichten hebben. "Ik verwacht dat het er hard aan toe zal gaan, want iedereen heeft onderzoek moeten doen. We hebben ook richtlijnen gekregen hoe wij dat moeten doen."

Sue-Ann Grunberg zegt van de Sumun te hebben geleerd. "Er zijn zoveel aspecten over klimaatverandering die ik eerder niet wist. Ik hoop dit te kunnen delen met leeftijdgenoten." Deze Sumun was eigenlijk gepland voor vorig jaar, maar kon door de Covid-19-pandemie niet doorgaan. De training voor de jongeren is in mei begonnen en toen al zag Patrick Brunings, voorzitter van dit project, uitdagingen voor de organisatie door de aangepaste maatregelen. "De planning was ontzettend moeilijk en soms moesten we de training verschuiven. Toch hebben wij vijf trainingsdagen kunnen houden via Zoom en twee fysiek." De Sumun is een samenwerking tussen de Rotary, Anton de Kom Universiteit en het VN Ontwikkelingsprogramma UNDP.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina