Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Niets mis met Modernavaccins Suriname'

'Niets mis met Modernavaccins Suriname'

02/09/2021 00:00 - Van onze redactie

De Modernavaccins in Suriname zijn veilig verzekert het ministerie van Volksgezondheid.

De Modernavaccins in Suriname zijn veilig verzekert het ministerie van Volksgezondheid. Foto: AFP  

PARAMARIBO - Het ministerie van Volksgezondheid heeft woensdagavond via de Communicatiedienst Suriname laten weten dat er niets mis is met de Modernavaccins in het land. Via de internationale media is er een bericht gelanceerd dat er in de badges 3004667, 3004734, 3004956 uit Japan onregelmatigheden zijn aangetroffen. "Het ministerie heeft Modernavaccins ontvangen met badgenummer 3003604. Dit betreft een Europese bezending en niet de Japanse lading, waarover er veel ophef is ontstaan", aldus Volksgezondheid in de verklaring.

Het ministerie doet een beroep op zwangere vrouwen om informatie na te lezen via de beschikbare kanalen van Volksgezondheid om voorzien te worden van de juiste informatie. Wereldwijd is men al gestart met het toedienen van vaccins aan zwangere vrouwen om hun gezondheid en dat van het kind te bevorderen. "Het beschermen van moeder en kind is in deze Covid-19-pandemie urgenter dan daarvoor. Zwangeren kunnen namelijk niet alleen worden blootgesteld aan het virus, maar ook hun kind als er niet preventief wordt opgetreden", waarschuwt het departement. Volkgezondheid zegt te werken aan het bevorderen en implementeren van processen om de gezondheid van alle burgers te bevorderen.

Suriname ontving op 14 juli tienduizend doses Modernavaccins uit Nederland voor met name zwangere vrouwen. Daarbij werd aangegeven dat het vaccin door het Europees Geneesmiddelenagentschap en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen uitgebreid is beoordeeld op werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit. In Nederland adviseert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) alle zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren met een mRNA-vaccin. Moderna is een mRNA-vaccin met een bijzonder goede beschermingsgraad. "Wij hebben advies gekregen van de medische vakgroep gynaecologie om zoveel mogelijk zwangere vrouwen te vaccineren, vooral zij die boven de dertig jaar zijn en ook degenen die een risicofactor hebben. Er wordt door medisch deskundigen overal in de wereld geadviseerd om een mRNA-vaccin te gebruiken voor zwangere vrouwen", zei directeur Rakesh Gajadhar Sukul van Volksgezondheid toen de bezending in het land aankwam.

Het Moderna-vaccin wordt ingezet worden op specifieke indicaties, waarvan zwangerschap één is. Ook kankerpatiënten die chemotherapie ondergaan worden met dit mRNA-vaccin ingeënt. Op 28 juli werd in het 's Lands Hospitaal gestart met het vaccineren van zwangeren. In dit ziekenhuis worden de meeste kinderen per jaar geboren, zo'n tienduizend baby's. "Met de tienduizend doses Moderna die we hebben ontvangen, hebben we dus ruim genoeg om iedereen te kunnen vaccineren", verzekerde medisch directeur Soenita Nannan Panday-Gopising daags daarna aan de Ware Tijd. Zwangeren kunnen zich ook laten inenten met het Pfizer-vaccin, waarmee vanaf 29 augustus wordt gevaccineerd. Voor andere burgers zijn er ook vaccins van AstraZeneca en Sinopharm beschikbaar.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina