Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Paho waarschuwt: Slechts 1:4 volledig gevaccineerd

Paho waarschuwt: Slechts 1:4 volledig gevaccineerd

02/09/2021 08:06 - Van onze redactie

In Suriname werd zondag gestart met het inenten van kinderen tussen twaalf en zeventien jaar tegen Covid-19.

In Suriname werd zondag gestart met het inenten van kinderen tussen twaalf en zeventien jaar tegen Covid-19. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - 75 Procent van de populatie in Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied is nog niet volledig gevaccineerd tegen Covid-19. Dat cijfer presenteerde Carissa F. Etienne, directeur van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho), woensdag tijdens haar wekelijkse persmeeting.

Ze waarschuwde ook dat vele landen een enorme stijging van Covid-19-infecties hebben. In het Caribisch Gebied bijvoorbeeld hebben Saint Lucia en Puerto Rico een hoog aantal besmettingen, terwijl Jamaica voor het eerst zoveel Covid-19-doden heeft. "In Zuid-Amerika nemen de infecties over het algemeen af, maar zijn er enkele uitzonderingen: in Venezuela zijn de cases stabiel, maar in Suriname is de transmissie voor de vierde opeenvolgende week gestegen." In de afgelopen week zijn er meer dan 1,6 miljoen nieuwe Covid-19-cases en iets minder dan 22.000 coronadoden gemeld in de Amerika's.

Etienne gaf mee dat de Paho haar pogingen zal intensiveren om toegang tot vaccins in de regio te verruimen. "Driekwart van de mensen in Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied is nog niet volledig geïmmuniseerd. Meer dan een derde van alnden in onze regio heeft nog niet eens 20 procent van hun bevolking gevaccineerd. En op sommige plekken ligt het percentage zelfs lager", waarschuwde Etienne.

De Paho-directeur vertelde dat in verschillende Caribische en Zuid-Amerikaanse landen de vaccinatiegraad nog niet tegen de twintig aanzit en dat in Centraal-Amerikaanse landen als Guatemala, Honduras en Nicaragua het percentage zelfs onder de tien ligt. In Haïti en Venezuela hebben fragiele gezondheidssystemen en politieke uitdagingen de vaccinatie verder vertraagd. "Jammer genoeg zijn landen met een hoge vaccinatiegraad de uitzondering in onze regio", benadrukte ze.

Volgens de Paho-directeur zullen 540 miljoen Covid-19-vaccins moeten worden geleverd om er zeker van te zijn dat alle landen in Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied een vaccinatiegraad van minimaal 60 procent halen. "Dus moeten we toegankelijkheid tot vaccins in onze regio verruimen, vooral in landen die achterlopen", beseft ze. Om het te kort op te vangen, is Paho een nieuwe donatiepoging gestart. "We willen de dringende noodzaak om vaccins te schenken aan Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied onder de aandacht brengen van ontwikkelde landen."

Ze vertelde dat 24 landen de Paho hebben benaderd voor Covid-19-vaccins. Deze zullen in het laatste kwartaal van dit jaar en in 2022 beschikbaar zijn. Vorige week lanceerde de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie een nieuw platform dat met partners eraan moet werken om state-of-the-art productie van vaccins in de regio een duw in de rug te geven. Alvast is besloten om de transfer van de mRNA-vaccintechnologie, die wordt gebruikt in enorm effectieve Covid-19-vaccins te faciliteren. Meer dan dertig private en publieke bedrijven hebben te kennen gegeven te willen participeren.

Etienne dringt erbij de landen op aan om bij de inenting voorkeur te geven aan de meest kwetsbaren, zoals seniorenburgers, gezondheidsmedewerkers en burgers met onderliggende kwalen. Ook moeten de landen ervoor zorgen dat hun logistieke systemen de vaccins aankunnen, dat ze op temperatuur worden gehouden en dat de gezondheidssystemen in staat zijn de vaccins na aankomst snel te leveren.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina