Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Gevaar volksgezondheid

COMMENTAAR: Gevaar volksgezondheid

04/09/2021 12:00

COMMENTAAR: Gevaar volksgezondheid

 

DE REKENINGEN VOOR stroom zijn binnen en eigenlijk weten de mensen nu pas wat ze precies zullen betalen. Het behoeft geen betoog dat de stroomrekeningen al jaren hoger moesten zijn. De gemeenschap heeft jarenlang een achterhaald tarief betaald en dat moet nu anders.

Er zijn verschillende theorieën over hoe verhogingen door te voeren. De één zegt 'doe het in stappen', de ander zegt 'doe het in één keer dan is de 'pijn' ook in één keer gevoeld'. Toch moet de omstandigheid van elke land worden bekeken voordat wordt bepaald welk mechanisme zal worden gekozen. Alles in één keer doorberekenen voor een volk dat al vele (economische) slagen heeft moeten incasseren kan als harteloos worden ervaren. Zeker als de sociale maatregelen die dat alles moeten opvangen, geen zoden aan de dijk leggen.

Vandaar ook dat het een dooddoener is dat het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie zegt dat de verhoogde stroomtarieven geen impact kunnen hebben op de productie omdat de tarieven in de regio hoger zijn. In veel landen in de regio zijn ook de salarissen hoger en is het ondernemersklimaat stukken vriendelijker. Hoe het ook zij, de tarieven zijn dus binnen en iedereen is aan het kijken hoe te bezuinigen.

Enkele winkeliers hebben in gesprek met de Ware Tijd gemeld dat zij minder vriezers zullen hebben en anderen denken er zelfs aan de vriezers deels uit te zetten in de avond omdat het diepvriesproducten betreft. Daar schuilt een enorm gevaar voor de volksgezondheid. Er zijn sommige producten die niet samen met anderen kunnen worden gezet. Lekker alles in één freezer is in veel gevallen niet mogelijk.

Daarnaast kan het niet dat bepaalde vriezers worden uitgezet. Er zijn producten die constant moeten worden gekoeld anders gaat de kwaliteit van het voedsel achteruit en neemt het aantal bacteriën toe met als mogelijk gevolg voedselvergiftiging. De gemeenschap zit niet te wachten op nog een ramp in de volksgezondheid. De winkeliers zeggen allemaal dat ze de verhoogde stroomprijzen niet gaan doorbereken op de klant, maar de realiteit is dat die vaak wel de gebeten hond is. Prijzen in de winkels nemen hand over hand toe en er zijn al winkeliers die hun vriezer uitdoen. De klachten over bedorven producten worden ook steeds meer.

Het is zaak dat als de overheid maatregelen doorvoert die zij als noodzaak bestempelt zij ook de gevolgen daarvan overziet. De voorlichting naar de winkeliers toe over het effect van minder en het uitzetten van hun vriezers had al lang moeten zijn opgepakt. Ook de burger moet worden voorgelicht over waarop die als consument moet letten als zij spullen koopt. Daarnaast moet BOG in stelling worden gebracht. De overheid heeft het recht tarieven te verhogen, maar ook de plicht de gevolgen van die aanpassingen goed te monitoren.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina