Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Geschiedenis vastleggen

COMMENTAAR: Geschiedenis vastleggen

06/09/2021 12:00

COMMENTAAR: Geschiedenis vastleggen

 

HOE PRETTIG OF hoe onaangenaam een ontwikkeling ook mag zijn, het is noodzakelijk om die vast te leggen voor komende generaties. En dan maakt het niet uit op welk gebied of over wat voor thema het gaat. Er is bijvoorbeeld over het Surinaamse sportverleden relatief weinig bekend. Diverse sportclubs hebben – meestal summier – bij een kroonjaar 'iets' gepubliceerd, maar eigenlijk kan moeilijk worden gesproken van diepgang. Wijlen Guno Hoen heeft drie publicaties, waaronder een fotoboek, uitgegeven.

Ashok Bainath Sah heeft ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de Surinaamse Voetbalbond een poging gewaagd en ook Transvaal heeft vrijdag in verband met zijn eeuwfeest een gedenkboek uitgegeven. Deze soort initiatieven vallen natuurlijk toe te juichen, maar het verdient aanbeveling dat de sportgeschiedenis gedocumenteerd en op deskundige wijze wordt vastgelegd.

Wel moet worden opgemerkt dat de tijd dringt, want er is sprake van vergrijzing bij mensen die de 'verhalen' nog kunnen navertellen. Naslagwerken in bijvoorbeeld (school)bibliotheken zijn belangrijke bronnen, vooral voor jongeren. Zij zouden hierdoor ook geïnspireerd kunnen raken door prestaties in het verleden.

Eén van de personen die het jubileumboek van Transvaal aangeboden heeft gekregen - en wel als eerste - is president Chandrikapersad Santokhi. Gehoopt mag worden dat het niet in een boekenkast verdwijnt en dat hij het daadwerkelijk leest. Het zou zomaar kunnen dat zijn hart (nog meer) gaat kloppen voor het voetbal niet alleen, maar voor de sport in het algemeen.

De afgelopen tijden zijn het vooral sporters die Suriname positief op de kaart hebben gezet, ondanks de beperkingen die Covid-19 met zich meebrengt. En de potentie is er om dat vaker en grootser te doen. Belangrijk daarbij is wel dat de daartoe dienende instanties zich op een structurele manier inzetten om meer profijt te halen uit het talent in het land.

Waar de overheid zich wel rekenschap van moet geven is dat talent niet wordt ontwikkeld wanneer mensen thuiszitten of online instructies krijgen. In het sportcommentaar is vaak een pleidooi gehouden om, met in achtname van de Covid-19-maatregelen, (buiten) sporten weer mogelijk te maken. De minister van Volksgezondheid zei ruim een week geleden op een persconferentie dat de maatregelen ongewijzigd blijven, dus voorlopig blijft de sport op een doodspoor.

De achterstand van Suriname op andere landen wordt daardoor steeds groter. Sporters raken ook gedemotiveerd en gestrest, waardoor de interesse steeds minder wordt. Scholen zijn weer gestart, waarom mag de (jeugd)sport, vooral in de buitenlucht, niet weer worden opgestart. Steeds meer worden internationaal maatregelen voor de sport versoepeld, zij het onder stringente voorwaarden. In Suriname moet dat toch ook mogelijk zijn?

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina