Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Paho: Covid-19 ernstig risico voor zwangeren

Paho: Covid-19 ernstig risico voor zwangeren

08/09/2021 18:23 - Van onze redactie

Zwangere vrouwen lopen door Covid-19 extra gevaar, zegt de Paho.

Zwangere vrouwen lopen door Covid-19 extra gevaar, zegt de Paho. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Covid-19 vormt een "ernstig risico" voor zwangere vrouwen in Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied. Die waarschuwing uitte Carissa F. Etienne, directeur van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho) woensdag tijdens haar wekelijkse persbriefing. Ze drong er daarom bij de lidstaten op aan om zwangere vrouwen voorkeur te geven bij vaccinatie.

Etienne wees erop dat het bekend is dat als zwangere vrouwen ziek worden ze een grotere kans lopen om ernstige Covid-19-symptomen te ontwikkelen. Veel vaker moeten ze aan de beademing of is intensieve zorg vereist in vergelijking met vrouwen die niet zwanger zijn. Er is volgens het Paho-hoofd ook een grotere kans op vroege of premature bevalling. "Dus laat me duidelijk zijn: Paho beveelt aan dat alle zwangere vrouwen na hun eerste trimester, maar ook zij die borstvoeding geven, het Covid-19-vaccin krijgen."

Ze voegde eraan toe dat Covid-19-vaccins, goedgekeurd door de Wereldgezondheidsorganisatie, veilig zijn om te worden toegediend tijdens de zwangerschap en een cruciaal hulpmiddel zijn om zwangere moeders te beschermen tijdens de pandemie. In de Amerika's zijn tot nu toe ruim 270.000 zwangere vrouwen besmet geraakt met het coronavirus, van wie meer dan 2.600 zijn overleden.

Het probleem is vooral acuut in Mexico en Colombia, waar Covid-19 dit jaar doodsoorzaak nummer 1 is bij moedersterfte. Tegelijkertijd is de helft van de Covid-19-doden onder zwangeren in de regio geregistreerd in Mexico, Argentinië en Brazilië. "De afgelopen dertig jaar sukkelen Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied om moedersterfte terug te brengen. De coronapandemie kan nu de zwaarbevochten progressie compleet te niet doen."

Ook de gezondheidszorg van zwangere vrouwen loopt gevaar door de pandemie. Ten minste 40 procent van de landen in de regio hebben aangegeven dat de zorg van zwangere vrouwen en pas bevallen moeders is ontregeld. "En het is allemaal erger geworden in het tweede jaar van de pandemie", zei Etienne bezorgd. De Paho-directeur drukte zwangere vrouwen op het hart de volksgezondheidsmaatregelen die effectief zijn tegen het virus in acht te nemen: dragen van mond- en neusmaskers, afstand houden, contact met mensen buiten het gezin terug brengen en indoor bijeenkomsten vermijden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina