Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Knelpunten onderwijsproces binnenland krijgen aandacht

Knelpunten onderwijsproces binnenland krijgen aandacht

09/09/2021 08:06 - Samuel Wens

OS Asigron kampt, net als andere scholen in het binnenland, met diverse problemen die het onderwijsproces negatief beïnvloeden.

OS Asigron kampt, net als andere scholen in het binnenland, met diverse problemen die het onderwijsproces negatief beïnvloeden. Foto: dWT  

BROKOPONDO - "De slechte communicatiemogelijkheden - nauwelijks telefoon- en internetverbinding - beïnvloeden het onderwijsproces en de leerprestaties van onze leerlingen", schrijven Audiamba Jabini-Pansa en John Vorswijk, respectievelijk hoofd van de Openbare School Asigron en kapitein van het gelijknamige marrondorp in een brief aan districtscommissaris Ludwig Mendelzoon van Brokopondo. Ze kaarten daarbij ook aan de slecht begaanbare weg naar Victoria, renovatie van de onderwijzerswoningen en het schoolgebouw. Het duo beklaagt zich daarnaast erover dat bij regentijd er geen televisiebeelden worden ontvangen.

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC) buigt zich over alle problemen van de leerkrachten en hun schoolleiders, reageert Gracia Valies-Ormskirk, directeur Beroepsonderwijs tevens waarnemend directeur Algemeen Vormend Onderwijs. Zij had op 24 en 27 augustus nog overleg met de schoolleiders en leerkrachten over de actuele problemen uit het binnenland. Daarbij werden onder meer genoemd wateroverlast, diefstal, slechte huisvesting, geen of slecht onderhoud van de schoolomgeving, elektriciteit, communicatie- en leermiddelen.

Jabini-Pansa was niet op de meeting, maar zegt dat de Onderwijsdirecteur op de hoogte is van de situatie op haar school, omdat ze Valies-Ormskirk in december had geappt over de slechte staat van de onderwijzerswoningen en het schoolgebouw. Dat wordt beaamd door de functionaris van OWC. "De gebouwen in Asigron zullen worden aangepakt, maar wij starten met de scholen en onderwijzerswoningen in de acht dorpen die heel veel waterschade hadden opgelopen."

Over de slechte communicatieverbindingen zegt Valies-Ormskirk dat de dc zich daar samen met Telesur over moet buigen. De burgervader zal contact moet opnemen met het ministerie van Openbare Werken over het slechte wegdek. "Ons ministerie richt zich sec op het onderwijsgedeelte." Ze haast zich wel te zeggen dat de knelpunten moeten worden opgelost in het belang van het onderwijsgebeuren. Mendelzoon geeft aan dat de weg naar Victoria, Asigron een secundaire weg is die door het commissariaat moet worden onderhouden. "Maar we beschikken niet over de nodige middelen." Hij prijst zich gelukkig dat er een ondernemer is die bereid is om een bijdrage te leveren.

Van het schrijven aan Mendelzoon werd er ook een afschrift gestuurd naar vicepresident Ronnie Brunswijk. Het directoraat Volkscommunicatie (DVC) van het kabinet van de vicepresident heeft woensdag gemeld dat Brunswijk zich samen met OWC-minister Marie Levens en deskundigen maandag in een spoedonderhoud heeft gebogen over de onderwijsproblemen van het achterland. Volgens het DVC komt er een "versnelde en vernieuwde aanpak" van het onderwijs in het binnenland en worden stagnaties van het regulier onderwijs in verschillende delen van het binnenland onmiddellijk opgeheven.

Aangegeven wordt dat Brunswijk gaat voor "praktische oplossingen met daarbij besparing van geld en tijd". Hij heeft Levens en haar staf onder meer gevraagd om alles in het werk te stellen om op plekken waar er een grote concentratie is van leerlingen, die naar de muloschool moeten, het onderwijs naar die dorpen te brengen. In deze pilotfase gaat het om onder meer de dorpen Loka Loka en Guyaba, waar in oktober wordt gestart met leerjaar 9 (eerste klase mulo). Indien de mogelijkheid daartoe bestaat wat materiaal en mankracht betreft, zal ook een aanvang worden gemaakt met het tweede leerjaar.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina