Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Consistente communicatie

COMMENTAAR: Consistente communicatie

11/09/2021 12:00

COMMENTAAR: Consistente communicatie

 

HET BEGINT BIJNA als normaal aan te voelen, nog eens een Covid-19-golf teistert ons land. Tijdens de laatste Covid-19-persconferentie is duidelijk geschetst dat, hoewel het misschien bekend aanvoelt, de situatie in de zorg weer nijpend begint te worden en we deze keer niet hoeven te rekenen op veel hulp van buiten.

Tijdens de Covid-19-persconferentie donderdag is ook gemeld dat de communicatie met het volk over Covid-19 en de situatie daaromheen anders aangepakt zal worden. Al sinds deze regering heeft overgenomen, langer dan een jaar terug, is geen consistente communicatiestrategie bewandeld met betrekking tot Covid-19. Eerst was het dat behaviour change-communicatie toegepast zou worden. Later zou de minister het gezicht worden van de campagne, omdat hij de persconferenties leidde. Nu is er een voorzitter van de Stuurgroep Covid Communicatie, Soenita Nannan-Panday, die meldt dat de communicatie nu echt anders zal gaan.

Communicatie is een wetenschap. Over de aanpak daarvan en hoe een bepaald resultaat te bereiken, zijn hele dikke boeken geschreven. Consistentie, de boodschap zonder ruis overbrengen, doen wat je zegt en het goede voorbeeld geven zijn belangrijke tools om de juiste boodschap over te brengen. Daarnaast is het ook belangrijk om de strategie af te stemmen op de doelgroep. Het is dan ook een aanfluiting dat er nog geen eenduidigheid is in de wijze waarop de voorlichting, met betrekking tot Covid-19, de verschillende doelgroepen moet bereiken.

De commissie zegt bijvoorbeeld dat het nog steeds zal neerkomen op de eigen verantwoordelijkheid van de burger, maar zwijgt verder hoe zij die eigen verantwoordelijkheid zal aanwakkeren. Geen maatregelen en geen strategie hoe de burger te wijzen op de eigen verantwoordelijkheid leiden tot situaties die er nu zijn: mensen lappen de regels aan hun laars, houden feesten en laten impliciet zien dat er niet wordt opgetreden. Ook dat laat een bepaalde boodschap zien richting het publiek.

Een ander gevaar van deze zeer gebrekkige communicatie is dat de groep die niet gelooft in vaccineren toeneemt. Daarmee is er niet alleen gevaar dat ze wel besmet wordt, maar ook het reëel gevaar dat het compleet verkeerd gaat op de werkvloer. Als werkgevers, verzekeringsmaatschappijen en horeca steeds vaker vragen dat personeel gevaccineerd is, kunnen twee dingen gebeuren: mensen gaan vaccineren omdat ze geen keus hebben of mensen gaan niet vaccineren en zitten zonder een baan.

Zie daar nog een reden om een goede consistente communicatiecampagne te lanceren. Onze economie kan het niet dragen dat veel mensen thuis zitten omdat ze geen vaccinatie durven te nemen. Voor de duidelijkheid: er zullen altijd mensen tegen vaccinatie zijn, maar de regering zou alles in de strijd moeten gooien om mensen te overtuigen. Dat gebeurt nu nog veel te weinig.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina