Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • President Santokhi: ‘In Suriname is er geen ruimte voor verdeeldheid’

President Santokhi: ‘In Suriname is er geen ruimte voor verdeeldheid’

11/09/2021 04:33 - (Bewerkt persbericht)

President Santokhi tijdens de Anton de Kom-lezing vrijdag in Amsterdam.

President Santokhi tijdens de Anton de Kom-lezing vrijdag in Amsterdam. Foto: CDS  

AMSTERDAM - “In Suriname is er geen plaats en ruimte voor verdeeldheid.” Zo sprak president Chandrikapersad Santokhi vrijdag tijdens de in Amsterdam, Nederland gehouden Anton de Kom-lezing in het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Santokhi kreeg de eer om in verband met zijn werkbezoek aan Nederland de lezing te mogen houden. Hij zei alles aan te zullen doen in lijn van het gedachtegoed van verzetsstrijder De Kom, om Suriname het voorbeeld te laten zijn van eenheid in verscheidenheid. Hij zal het niet dulden dat dit onderuit gehaald wordt.

"We kunnen elkaar politiek blijven aanspreken, zeg maar bestrijden, maar als het gaat om samenleven, als het gaat om Suriname tot bloei te brengen, dan kunnen we ons niet veroorloven om steeds de etnische kaart te spelen en zo verdeeldheid te zaaien. Polarisatie kan leiden tot vernietiging van alles wat we in ons jonge bestaan als natie hebben opgebouwd", aldus de president.

De Anton de Kom-lezing is een initiatief van het Verzetsmuseum en dagblad Trouw. Tijdens de lezing wordt onder meer aandacht gevraagd voor de strijd tegen intolerantie en discriminatie en voor de geschiedenis van minderheidsgroepen en hun positie in de Nederlandse samenleving.

Anton de Kom heeft in de geschiedenis daarin een belangrijke rol vervuld en streed tegen de koloniale onderdrukking in Suriname. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij verzetsstrijder. Hij kwam in 1945 om in een concentratiekamp. President Santokhi zegt heel veel energie uit het leven van de verzetsstrijder te putten, dat als voorbeeld dient, niet alleen voor zijn persoon, maar ook voor het beleid dat hij voorstaat om Suriname uit het moeras te halen.

Suriname heeft zich volgens de president de afgelopen 150 jaar ontwikkeld tot een land waar vele herkenbare etnische groepen een plek hebben gevonden. "Al deze etnische groepen hebben met hun cultureel erfgoed en met hun way of life vorm en inhoud gegeven aan het Suriname zoals we dat nu kennen: een dynamische multiculturele samenleving waarin we, ondanks de verschillen in levenswijzen, geen plek wensen voor etnisch onderscheid en discriminatie", aldus het staatshoofd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina