Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Santokhi: ‘We moeten nooit meer slavernij hebben’

Santokhi: ‘We moeten nooit meer slavernij hebben’

11/09/2021 13:01 - (Bewerkt persbericht)

President Santokhi legde zaterdag een krans bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam, Nederland.

President Santokhi legde zaterdag een krans bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam, Nederland. Foto: CDS  

AMSTERDAM - “Wij hebben allemaal een slavernijverleden, maar wat we nimmer moeten vergeten is dat we nooit meer slavernij moeten hebben. Ook geen nieuwe vorm van slavernij.” Zo sprak president Santokhi zaterdag aanwezigen toe tijdens een kransleggingsceremonie bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam, Nederland. Santokhi zei ook dat er ook bevrijding moet komen in 'geestelijke slavernij'.

"Er moet geen slavernij zijn door de koloniale meesters, maar ook geen slavernij van onze eigen broeders en zusters. Onze voorouders hebben strijd geleverd tegen de slavernij en voor vrijheid. Die strijd gaat door", aldus het staatshoofd. Hij wees op het emancipatieproces dat in Suriname "wel goed op gang gekomen" is. Hierbij gaf hij als voorbeeld vicepresident Ronnie Brunswijk en DNA-voorzitter Marinus Bee, die voortkomen uit de marrongemeenschap.

"Natieversterking is het beleid van mijn regering. Dat wordt uitgebeeld middels het feit dat Suriname ontwikkeld zal worden voor alle Surinamers ongeacht waar je bent en waar je woont", zei Santokhi. Zo is de regering al drukdoende om het binnenland te voorzien van zonne-energie. In de planning zijn ook opgenomen het openen van een middelbare school in de districten Marowijne en Para. Verder staat op de agenda ook het grondenrechtenvraagstuk voor de binnenlandbewoners.

"We zullen hard werken om die inhaalslag te maken zodat onze marronbroeders en -zusters kunnen genieten van nieuwe kansen in het binnenland. Dit alles doen we step by step. Er is een eerste stap gezet, doordat de burgemeester van Amsterdam excuses heeft aangeboden, maar wij moeten verder gaan", aldus Santokhi.

De herdenkingsceremonie is georganiseerd door Stichting Instituut voor Multiculturele Dienstverlening (Simud) in samenwerking met het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee). Linda Nooitmeer, voorzitter van NiNsee, zegt dat de kranslegging ervaren wordt als een terecht eerbetoon aan de slachtoffers van de Trans-Atlantische slavernij. "Dit eerbetoon mag geïnterpreteerd worden als ondersteuning van de inspanningen van NiNsee om excuses op nationaal niveau te verkrijgen en erkenning van de doorwerking van dit slavernijverleden te bewerkstelligen. Een andere opgave is het bewerkstelligen van reparaties."

"Reparaties van datgene dat tijdens de slavernij kapotgegaan is en wel in de vorm van investeringen in die gemeenschappen die geraakt zijn door de slavernij. Maar die er ook voor kunnen zorg dragen dat het speelveld eindelijk gelijk wordt zodat ook de nazaten van de tot slaaf gemaakte onderdeel kunnen worden van de 'bromki djari'. We zijn goed op weg, maar er is nog een lange weg te gaan. We zijn bijzonder verheugd dat we de president als medestander in dit geheel mogen hebben", aldus NiNsee-voorzitter Nooitmeer.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina