Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Abop heeft open oor voor NOP

Abop heeft open oor voor NOP

13/09/2021 05:54 - Gilliamo Orban

Frans Palisie (l) tijdens de persconferentie van donderdag.

Frans Palisie (l) tijdens de persconferentie van donderdag. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - “We hebben iedereen nodig en het moment dat mensen willen praten, staat de deur open.” Zo reageert Abop-topper Leo Brunswijk op de behoefte van de Nationale Ontwikkelingspartij (NOP) voor een gesprek.

Partijen hebben in juli 2019 een samenwerkingsovereenkomst getekend en de NOP heeft onder de paraplu van Abop meegedaan aan de verkiezing op 25 mei 2020. "Door interne strubbelingen binnen de eerstgenoemde is de samenwerking niet tot zijn recht gekomen", zegt Frans Palisie, die naar eigen zeggen door de partijraad als voorzitter is gekozen. Hij is de ontheven Melvin Clemens opgevolgd.

Palisie vertelt dat nadat de samenwerking tussen de twee partijen was beklonken Clemens op solotour is gegaan, wat medebestuursleden tegen de borst stuitte. "Hij had zich afgezonderd, communiceerde niet meer met het hoofdbestuur en we werden niet betrokken bij acties die hij ondernam. Het hoofdbestuur heeft dat in een brief geschreven aan Abop, maar heeft geen reactie gekregen."

De druppel die de emmer deed overlopen was het feit dat Clemens door deze partij werd voorgedragen als districtscommissaris, terwijl de NOP hiervan niet op de hoogte was. De hoofdbestuursleden van deze partij hebben zich gedistantieerd van de voordracht. Clemens is toen niet meer benoemd. Palisie: "Ondanks dat hij geen voorzitter meer is, bleef hij op solotour. We zijn toen een kort geding gestart tegen hem en de rechter heeft op 26 augustus beslist dat hij zich niet meer mag uitgeven als voorzitter."

Abop is opnieuw in een brief over de laatste ontwikkelingen verwittigd. "We hopen nu echt dat we worden uitgenodigd voor een gesprek, want nu moet wel met elkaar gesproken worden." De partijraadvoorziter zegt dat er geen ultimatum is gesteld, omdat hij ervan uitgaat dat partijen gelijkwaardige partners zijn met wederzijds respect en benadrukt dat NOP niet op posities uit is. "Ik heb die brief niet gezien, maar Abop staat open voor gesprekken met wie dan ook", zegt Leo Brunswijk. Hij wil dat het hoofdbestuur de mensen uitnodigt om hen aan te horen.

Clemens bevestigt het besluit van de rechter en zegt hoger beroep te hebben aangetekend "Als ik het vonnis in handen heb, zal ik met een verklaring komen." Ook wil hij nog niet ingaan op zaken die door Palisie zijn aangehaald. Hij volstaat met: "Ze zijn machtszuchtig."

Abop-woordvoerder Humphrey Dundas zegt dat partij zich niet mengt in interne problemen van de NOP. Hij weet dat er een samenwerkingsovereenkomst is. "Het is afwachten wat er zal gebeuren. Hij kan niet bevestigen of Abop de genoemde brieven heeft ontvangen, maar ook hij zegt dat de partij open staat voor een gesprek.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina