Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Stakingbrekers verzwakken positie OBS

'Actie moet voelbaar zijn voor overheid'

13/09/2021 22:49 - Gilliamo Orban

In 2016 koos de OBS ervoor zijn bussen bij DNA te parkeren, waardoor het verkeer werd gestremd. De organisatie wil, hoewel het voorstel is gedaan, deze keer niet voor dit model kiezen.

In 2016 koos de OBS ervoor zijn bussen bij DNA te parkeren, waardoor het verkeer werd gestremd. De organisatie wil, hoewel het voorstel is gedaan, deze keer niet voor dit model kiezen. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De Organisatie van Bushouders in Suriname (OBS) is al ruim vier weken in actie, maar de staking heeft nog geen vruchten afgeworpen. Om die reden hebben sommige bushouders besloten om weer gewoon te rijden. "Het gaat om kleine groep", beweert ondervoorzitter Iwan Woon. "Ze willen niet aan de actie meedoen, maar gaan straks profiteren van het resultaat."

De 'stakingbrekers' willen geen inkomsten meer verliezen, omdat het principe 'no work, no pay' op hen wordt toegepast. Enkele collega's besloten vanaf 6 september weer te rijden, omdat op die dag de verhoogde tarieven ingingen en ze veel meer geld in handen krijgen om onder meer de brandstofkosten te dekken.

"We hebben besloten om weer te rijden, omdat den sma ben pina fu bus. Dat konden we niet langer aanzien, want ik dien het volksbelang", verklaart Jacob Idoe. Hij is nu beleidsadviseur op het kabinet van de vicepresident, maar staat in district Commewijne bekend als bushouder die verschillende routes onderhoudt. Volgens hem staan de buscontracten niet meer op zijn, maar op die van zijn zoon.

Idoe geeft eerlijk toe dat vicepresident Ronnie Brunswijk een beroep op hem heeft gedaan om zijn bussen weer in te zetten. Dat heeft hij besproken met zijn zoon die hiermee akkoord is gegaan. "Er waren zieke mensen die de arts niet konden bezoeken en sommige seniorenburgers hebben geen auto om naar de bank te gaan. Weer anderen konden geen inkopen doen."

Of hij als stakingsbreker wordt beschouwd, laat hij in het midden. Hij zegt ook geen probleem met de OBS-leiding te hebben. Idoe ziet wel graag dat ook andere bushouders het werk hervatten, aangezien de verhoogde NVB-tarieven nu al een week gelden. In zijn ogen zijn tarieven zodanig aangepast dat een groot deel van de kosten kunnen worden gedekt. Dat is ook één van de redenen waarom sommige bushouders de dienstverlening hebben herstart.

 

Achterstallige gelden

Woon verduidelijkt dat deze actie wordt gevoerd vanwege achterstallige betalingen. Pas als de rekeningen zijn vereffend kan de staking worden beëindigd. "Dat besluit is genomen door de leden." Agatha Ramdass, directeur van GlobeMaster Transport, zegt dat zij ervoor heeft gekozen om niet aan de OBS-actie mee te doen, omdat de reden van de staking haar onduidelijk is.

Er blijkt een communicatieprobleem tussen de leden en OBS te zijn, constateert ze. Ramdass ervaart dat personen die kritische vragen stellen, worden verwijderd uit de WhatsAppgroep. Onder het mom van Covid-19 wordt ook geen algemene ledenvergadering gehouden. Echter, Woon wijst erop dat de OBS zich moet houden aan de nationale coronaregels. Het samenscholingsverbod is maximaal tien personen. "Hoe ga je een vergadering houden met de vele leden die we hebben?" vraagt de ondervoorzitter zich af.

Ramdass brengt in herinnering dat de OBS had beloofd zich in te zetten om de betaling over de dagen waarbij actie is gevoerd toch te regelen. "Wanneer de actie is opgeheven, horen we niets meer over de kwestie." Woon zegt dat hij die zaak heeft besproken met minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme. "We zullen blijven pleiten voor het geld, want als we geen geld hebben om brandstof te kopen, omdat de overheid niet tijdig betaalt, is er sprake van overmacht", aldus de ondervoorzitter.

 

Geen effect

Ook voor busondernemer Jerrel Banai is het gissen waarom de OBS nog actie voert. Hij begon al na enkele dagen weer te rijden. "Ik begreep dat er werd gestaakt, omdat de verhoging van de betaling was uitgebleven, maar ik ben geïnformeerd dat het al in orde is. Toch blijft de OBS in staking." Hij zegt dat hij al een poos uit de WhatsAppgroep is gehaald, omdat hij naar eigen zeggen kritische kanttekeningen aanhaalt. Banai wordt nu door collega's, die nog in de groep zitten, op hoogte gehouden van de ontwikkelingen binnen de OBS. "We krijgen alleen te horen wanneer we moeten rijden of staken", zegt Banai.

Woon bevestigt dat hij enkele personen uit de WhatsAppgroep heeft gehaald. "Ik kan geen personen handhaven die met scheldwoorden willen communiceren." Daarnaast kan de ondervoorzitter zich niet verenigen met voorstellen van sommige leden. "We gaan geen wegen barricaderen met onze bussen om de openbare orde te verstoren. De politie zal optreden tegen de leiding van de bond."

Banai zegt geen inkomsten meer te willen verliezen. De OBS heeft in de afgelopen maanden actie gevoerd, waardoor hij het moet doen met deelbetalingen. "Ik heb een onderneming om te runnen en kan niet elke maand minder geld ontvangen", maakt hij duidelijk. Bovendien heeft de actie in zijn ogen uitgewezen dat die geen effect heeft. Ook is er niet aan een plan B nagedacht vindt hij. "Een actie moet voelbaar zijn voor de overheid, waardoor een oplossing snel wordt afgedwongen van het NVB", zegt Banai.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina