Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Instituut voor verkeershandhaving voorlopig geparkeerd

Instituut voor verkeershandhaving voorlopig geparkeerd

13/09/2021 08:06 - Jason Pinas

Tot en met 11 september zijn er al 59 verkeersdoden gevallen en in de eerste zes maanden van dit jaar 1.562 verkeersslachtoffers genoteerd.

Tot en met 11 september zijn er al 59 verkeersdoden gevallen en in de eerste zes maanden van dit jaar 1.562 verkeersslachtoffers genoteerd. Foto: Anthony Janki  

PARAMARIBO - "Het aantal doden in het verkeer in veel meer dan bij andere criminaliteitsvormen zoals afrekeningen en (huiselijk)geweld. De verkeerscriminaliteit in Suriname blijft de politie ernstig zorgen baren", zegt korpschef Roberto Prade. Hij steekt zijn bezorgdheid hierover niet onder stoelen of banken en wil daarom dat een apart instituut de verkeerssurveillance en ordehandhaving op zich neemt. Dit instituut zou er al moeten zijn, maar problemen waarop de overheid is gestuit hebben ertoe geleid dat het is aangehouden, verklaart hij in gesprek met de Ware Tijd.

Helmut Gezius, voorzitter van het Korps Suriname Verkeersvrijwilligers herinnert er aan dat er vorig jaar 2.971 verkeersslachtoffers zijn geteld, van wie er 76 zijn overleden. Tot en met 11 september dit jaar zijn er al 59 verkeersdoden. Voor de eerste zes maanden van dit jaar zijn al 1.562 verkeersslachtoffers genoteerd. Prade noemt deze cijfers meer dan reden om het roer drastisch om te gooien. "Wij doen er daarom alles aan om met oplossingen te komen, maar uiteindelijk hebben we als politie groenlicht nodig van het beleid."

Zonder er doekjes om te winden wijst de korpschef erop dat de politie veel zichtbaarder zou moeten zijn op de weg, maar dit kan niet, gezien de onderbezetting. Het wachten is op toelating van de meer dan driehonderd mensen die hebben gesolliciteerd voor de nieuwe lichting. "Uit deze groep willen we een aantal selecteren om zich specifiek te richten op het verkeer." Door tot nog toe onduidelijke redenen is deze lichting aangehouden door de regering.

Een apart instituut zou volgens de kopschef "een mooi model zijn om de druk bij de politie te verlichten". Hij zegt in het buitenland gezien te hebben dat dit systeem heel goed werkt, zij het dat daar een andere cultuur en discipline heersen. "Maar onder de gegeven omstandigheden in Suriname lijkt het mij een beetje lastig."

Hij wil niet teveel in details treden maar zegt wel dat de kans groot is dat het verkeerd gaat wanneer burgers eenmaal zijn opgeleid tot verkeersagent. "Er zijn enkele aspecten die spelen en dat zijn geen zaken die we mogen onderschatten. Het zal jammer zijn als we beginnen om binnen de kortste keren de handdoek in de ring te gooien omdat mensen zich niet houden aan wat is afgesproken."

Als voorbeeld noemt Prade de poging van de overheid enkele jaren geleden om politieagenten binnen te halen die alleen waren opgeleid om te surveilleren. Dit project was bedoeld als preventie. "De opleiding is toen van een jaar teruggebracht naar een halfjaar. Dus de mensen waren niet bevoegd om op het bureau te werken. Van surveillance is er echter bitter weinig gekomen. De mensen zijn allemaal op een politiestation beland met alle consequenties van dien, omdat ze niet waren opgeleid om ressortmedewerker te worden."

Volgens hem is dat één van de redenen waarom er nu twijfels bestaan om mensen speciaal voor het verkeer toe te laten. "Wanneer de mensen eenmaal binnen zijn kun je moeilijk iets tegen hen beginnen wanneer ze met een attest komen dat ze niet meer lang in de zon mogen staan. Dan ga je die persoon op een andere manier moeten accommoderen." Met anderen zoekt de koprschef een model dat een beetje "meer zekerheid biedt". Tot dan zal de ordening van het verkeer moeten geschieden door de politie zelf.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina