Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • SRD 700 netto extra voor werkende klasse

SRD 700 netto extra voor werkende klasse

13/09/2021 15:56 - Van onze redactie

Het heeft veel voeten in de aarde gehad, maar uiteindelijk bereikten minister Albert Ramdin (r) en Armand Zunder (l) een tussentijds akkoord.

Het heeft veel voeten in de aarde gehad, maar uiteindelijk bereikten minister Albert Ramdin (r) en Armand Zunder (l) een tussentijds akkoord. Foto: CDS  

PARAMARIBO - Los van de huidige koopkrachtversterking van SRD 100 krijgen arbeiders SRD 700 netto (belastingvrij). Dat is het resultaat van de tussentijdse oplossing die maandag is bereikt tussen de regering en de samenwerkende vakbonden over het tegemoetkomen van de werkende klasse.

Tegenover de Communicatiedienst Suriname (CDS) verklaart minister Albert Ramdin, voorzitter van het clusterteam van ministers, dat de tussentijdse oplossing niet het meest tevreden gevoel geeft aan beide partijen. Maar de SRD 700 netto is volgens hem wel overeengekomen op basis van "goed overleg en goed begrip". "Dit is een tussentijdse tegemoetkoming. Terwijl we op weg zijn naar gezondmaking van de economie, hopen we wat meer te doen voor de samenleving."

Ramdin erkent dat er koopkrachtverlies is geweest, onder meer door het optrekken van de wisselkoers naar een reëel niveau en dat als gevolg daarvan het besteedbaar vermogen achteruit is gegaan. "We moeten dat op één of andere manier compenseren, maar dat kan alleen door voldoende inkomsten. Die ruimte is er nog niet. We hebben op basis van wat besteedbaar is, gekeken waar we kunnen tegemoetkomen."

De Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) en andere vakbonden hadden meer verwacht, aldus Ramdin. De hoop is erop gericht om binnenkort via het tripartiet overleg te komen tot een sociaal akkoord en dan in alle rust te gaan naar opbouw en herstel. "In dat traject gaan we door met praten over wat er nog meer gedaan kan worden. Dit is niet het meest tevreden gevoel aan beide kanten, maar het was het meest optimale op dit moment."

Armand Zunder, coördinator van de samenwerkende vakbonden, benadrukt dat het gaat om een "tussentijdse oplossing voor het vraagstuk van koopkrachtachteruitgang als gevolg van de hoge inflatie en relatief hoge koers". Volgens hem is er uiteindelijk overeenstemming bereikt over het verbeteren van de koopkracht. "Met name het netto besteedbaar inkomen van de werkende klasse, zowel voor landsdienaren en gelijkgestelden als de particuliere sector."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina