Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Afkeurenswaardig gedrag

COMMENTAAR: Afkeurenswaardig gedrag

14/09/2021 12:00

COMMENTAAR: Afkeurenswaardig gedrag

 

ALS MEDIUM ZIJN wij vóór vrije meningsuiting mits dat gebeurt op basis van respect en een gemeenschappelijke ongeschreven regel dat mensen dat kunnen doen zonder elkaar te beledigen. De manier waarop onze president Chandrikapersad Santokhi is uitgejouwd door mensen die zich Surinamer noemen in Nederland, is beneden elk niveau en overtreedt de dikke grens van het toelaatbare.

Veel mensen vinden dat Surinamers zwak zijn en dat we niet assertief zijn omdat we de onderhuidse verschillen die soms in het nadeel werken van de een en in het voordeel van de ander accepteren.

Het stoort veel mensen dat nu daar we een Hindostaanse president hebben veel publieke functies bekleed worden door een Hindostaan. Daar is veel wrevel over. Dat veel diasporakapitaal geassocieerd wordt met rijke Hindostanen in Nederland, stoort ook. Dat mag storen, maar daar moeten wij als Surinamers - in Suriname en in Nederland - met elkaar over in dialoog.

Ironisch genoeg stoort het enkelen in de diaspora ook dat onze president Nederland om steun vraagt. Dit terwijl ze zelf daar wonen en zelf ook voordeel trekken van een ontwikkelde samenleving waar de mogelijkheden legio zijn, wat vaak ook dé reden is waarom ze zijn vetrokken.

Laten we ook eerlijk zijn en ons zelf een spiegel voorhouden. Als de vorige NDP-regering er niet zo een puinhoop van had gemaakt, dan was Santokhi niet genoodzaakt op zoek te gaan naar partners met geld om het land uit het slop te halen. We zitten diep, diep, diep in de crises en willen we ontwikkeling hebben, dan hebben we kapitaal, kennis, kunde en echte vrienden nodig. Voor nu zal dat moeten komen uit een relatie die we als land heel lang hebben genegeerd omdat het een doorn in het oog was van de persoon Bouterse. Is dat dan leiderschap?

Het is jammer dat de actievoerders in Nederland het niet hebben gehouden bij een fatsoenlijk afgeven van een petitie en zijn vervallen in verwerpelijk gedrag. Ongewild -of misschien gewild - hebben zij daarmee een ander stereotype bevestigd: creolen in Nederland zijn een last voor het land daar, ze leven van steun en weten niet hoe het hoort. Zie daar een andere kant van de medaille waar ook over gesproken moet worden - in Suriname en in Nederland. 

Suriname heeft een gekozen president die open staat voor dialoog en geen last heeft van 'franchepane' verhalen, zoals onze vorige president. We zitten diep in de schulden en moeten kijken wat ons bindt als volk. Er zullen spaanders vallen, want niemand is perfect. Desalniettemin moeten we de discussie op een niveau houden waarbij er respect is voor elkaars standpunten en waarbij argumenten en geen onderbuik gevoelens spreken. Daarbij moeten we niet vergeten dat economische vooruitgang voor het hele volk verlichting zal brengen. Mist we willen meewerken. Klagen lost niets op.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina