Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Investeerders voor shore base en brug Surinamerivier

Investeerders voor shore base en brug Surinamerivier

14/09/2021 08:08 - Gerold Rozenblad

Behalve de Jules Wijdenboschbrug die Paramaribo met Commewijne verbindt, wil de regering nog een andere brug over de Surinamerivier.

Behalve de Jules Wijdenboschbrug die Paramaribo met Commewijne verbindt, wil de regering nog een andere brug over de Surinamerivier. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De regering is op zoek naar investeerders voor een tweede brug over de Surinamerivier en het opzetten van een shore base. Uit internationale advertenties blijkt dat beide initiatieven vooral te maken hebben met de op handen zijnde ontwikkelingen in de oliesector.

De shore base moet havenfaciliteiten bieden voor de oliesector en de nieuwe brug moet de reeds overbelaste Jules Wijdenbosch brug ontlasten en ook toegenomen activiteiten in de oliesector helpen verwerken. Er zijn in Commewijne twee locaties in ontwikkeling voor een shore base. Geïnteresseerde partijen voor de faciliteit kunnen zich tot 19 september melden en potentiële bruggenbouwers tot 30 november.

Belangstellenden voor de bouw van de brug moeten niet alleen een technische en financiële haalbaarheidsstudie op tafel leggen, maar ook studies van de verkeersstromen voor en na bouw van de oeververbinding. Ook moeten zij voorstellen doen over hoe die brug financieel operationeel gehouden kan worden. Uit de advertentie van de overheid blijkt dat de gedachte uitgaat naar een tolbrug waarmee de investeerder binnen minimaal dertig jaar zijn investering kan terugverdienen.

De overheid geeft een aantal plekken aan waar zij het liefst de brug wil, maar de bouwer mag ook voorstellen doen. De regering denkt aan Leonsberg-Nieuw-Amsterdam, het verlengde van de Noordelijke Ringweg-Tamanredjo, de Marten Luther Kingweg ter hoogte van Latour-Tamanredjo en Tout Lui Faut Kanaal-Tamanredjo.

Het is de autoriteiten bekend dat er particuliere initiatieven zijn voor de shore base. Onlangs werd bekend dat DP World samen met HJ de Vries dichtbij de monding van de Surinamerivier een dergelijke faciliteit wil opzetten. Eerder was bekend dat een andere groep particulieren aan de monding van de Commewijnerivier een shore base wil bouwen. De ondernemer Kuldipsingh heeft zo een plan voor Dijkveld. Een vierde initiatief is gericht op Nickerie.

De overheid wil met haar oproep er voor zorgen dat de shore base op tijd klaar is om de oliesector van dienst te zijn. Echter, in kringen van de oliesector wordt met enige verbazing gekeken naar de inhoud van deze advertentie. Immers wordt gevraagd naar projecties voor investeringen, inkomsten, en operationele kosten, terwijl nog niet bekend is wat verwacht moet worden aan vraag uit de oliesector.

Total Energies en Apache die de olievondsten deden, geven pas rond eind van dit jaar hun finale investeringsbeslissing en dus zal pas dan bekend zijn wat die bedrijven specifiek verwachten. "Je kunt dus niet daarvóór al projecties gaan maken voor een shore base", zegt een deskundige tegen de Ware Tijd. Hoezeer de interventie van de overheid op prijs wordt gesteld, wordt een deel van de vereiste documenten door spelers in de sector gekwalificeerd als prematuur.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina