Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Infectioloog Lycke Woittiez: ‘Strijd tegen Covid-19 slopend’

Infectioloog Lycke Woittiez: ‘Strijd tegen Covid-19 slopend’

17/09/2021 00:00 - Kevin Headly

Infectioloog Lycke Woittiez: ‘Strijd tegen Covid-19 slopend’

Internist-infectioloog Lycke Woittiez. Foto: collectie Lycke Woittiez  

PARAMARIBO - “Iedereen is er echt moe van,” zegt internist-infectioloog Lycke Woittiez. “Sinds maart 2020 zijn een deel van de artsen, verpleegkundigen en bestuurders non-stop bezig met Covid-19. Inmiddels zijn we allemaal ook heel moe en er een beetje klaar mee.”

Woittiez woont intussen al vier jaar in Suriname. Ze werkt als internist-infectioloog in het Diakonessen Ziekenhuis. Sinds Covid-19 haar intrede heeft gedaan is zij ook bezig met de landelijke coronazorg en de vaccinatiecampagne.

Woittiez zegt dat naast deze uitdaging de zorg ook emotioneel aan je vreet. "Je ziet mensen die hoge dosering zuurstof nodig hebben, echt snakken naar adem. Soms moet je op basis van overlevingskansen en beschikbaarheid van Intensive Care units ook keuzes maken, wie je daar stuurt en dat trekt een enorme wissel op het behandelteam." Woitiez is infectioloog wat betekent dat zij een specialisatie heeft gedaan in infectieziekten en daar hoort natuurlijk ook uitbraak management bij.

Tijdens haar opleiding kwam Ebola weer naar boven en natuurlijk is tijdens de opleiding daarover gesproken en over de theoretische mogelijkheid dat er wereldwijd zo'n uitbraak zou kunnen gebeuren. "Je kan wel op theoretische manieren zeggen dat zoiets wel kan gebeuren, maar ik denk dat niemand zich echt had voorbereid op wat wij nu meemaken."

Lees het uitgebreide interview met internist-infectioloog Lycke Woittiez in de papiereneditie van de Ware Tijd

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina