Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Jimmy Toeroemang (30) nieuwe granman Kwamalasamutu

Jimmy Toeroemang (30) nieuwe granman Kwamalasamutu

17/09/2021 14:54 - Audry Wajwakana

Jimmy Toeroemang (m) is vrijdag ingewijd als nieuwe granman van Kwamalasamutu.

Jimmy Toeroemang (m) is vrijdag ingewijd als nieuwe granman van Kwamalasamutu. Foto: Audry Wajwakana  

KWAMALASAMUTU - Jimmy Toeroemang (30) is het nieuwe grootopperhoofd van de Trio inheemsen in Suriname. Hij werd vrijdag in aanwezigheid van onder anderen vicepresident Ronnie Brunswijk ingewijd als grootopperhoofd die zetelt in Kwamalasamutu. Asongo Alalaparu, grootvader van Toeroemang, doet een stap terug vanwege ouderdom en ziekte. Hij laat zijn volk liever door een jonge persoon leiden.

De 'wisseling van de wacht' bij de Trio's is op meerdere gebieden historisch. Alalaparu is het eerste grootopperhoofd van Zuid-Suriname dat het leiderschap overdraagt terwijl hij nog in leven is. Dat hij wordt opgevolgd door zijn kleinzoon is ook bijzonder omdat, net als bij de marronstammen, de bovenlandse inheemsen geen familiaire band hebben met de voorganger.

Toeroemang werd drie jaar geleden door Alalaparu aan de Trio-bevolking voorgesteld als zijn opvolger. Na goedkeuring werd hij door zijn opa op het werk voorbereid. De komende drie maanden zal op initiatief van Amazon Conservation Team het nieuwe grootopperhoofd door oud-districtscommissaris Hermes Libretto begeleid worden in de bestuurlijke aangelegenheden met de overheid.

Share on Facebook    



Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina