Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Santokhi is geen diplomaat’

‘Santokhi is geen diplomaat’

17/09/2021 10:05 - Euritha Tjan A Way

Bestuurskundige August Boldewijn vindt dat voor hoge politieke functionarissen een diplomatenopleiding een must is.

Bestuurskundige August Boldewijn vindt dat voor hoge politieke functionarissen een diplomatenopleiding een must is. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De functie van president en voorzitter van een politieke partij zijn niet onverenigbaar. Wel zou het ideaal zijn als ze gescheiden zijn, maar het combineren is niet onmogelijk. Dit zegt bestuurskundige August Boldewijn.

Hij reageert daarmee op mening van deskundigen in de samenleving dat de uitspraken gedaan door VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi over het verkrijgen van meer dan 28 zetels en mogelijk eerdere verkiezingen, voor minder ophef gezorgd zouden hebben als de voorzitter van de VHP en de president niet een en dezelfde persoon waren.

"De functies zijn wel verenigbaar. Kijk maar naar het feit dat de president het opperbevel voert over het leger en tegelijkertijd president is. Het feit dat de president staatshoofd is en ook regeringsleider. Als staatshoofd staat hij boven partijen-ook boven van hem- en als regeringsleider moet hij wel politiekE beslissingen nemen. Het ambt president is een staatsfunctie en voorzitter van een politieke partij een particuliere functie", legt Boldewijn uit.

Volgens hem ligt het probleem van de uitspraken van Santokhi in het feit dat die geen diplomaat is. "Een diplomaat wordt opgeleid om te weten wat wel en wat niet te zeggen en ook wanneer. Het is een opleiding die elke politicus zou moeten volgen. Op die manier maak je de brokken niet die Santokhi heeft gemaakt in Nederland met zijn uitspraken." De uitspraken van Santokhi in Nederand tijdens een VHP-bijeenkomst dat er mogelijk vervroegde verkiezingen komen en dat de VHP nu pas wordt begrepen als de partij zegt, 'geef ons 28 of meer zetels' hebben politieke partner Abop de wenkbrauwen doen fronsen.

Vicepresident en voorzitter van de Abop Ronnie Brunswijk zei zelfs dat het lijkt alsof de Abop een sta-in-de-weg is. Bij de regeringspersconferentie na zijn terugkeer uit Nederland maandag zei Santokhi niet gehoord te hebben van de politieke partners dat er bezwaren zijn tegen zijn gedane uitspraken. Boldewijn stelt dat "politieke partijen geen feestorganisaties zijn. Jongeren en kader in de partij moeten allen de diplomatenopleiding volgen. Dan worden het bekwame functionarissen die geen ondoordachte uitspraken doen", aldus Boldewijn.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina