Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Grassroots mist kans als overheid talmt

Grassroots mist kans als overheid talmt

18/09/2021 08:09 - Stan Herewood

Grassroots mist kans als overheid talmt

Foto: SBA 3x3  

PARAMARIBO - Het doemscenario komt steeds dichterbij als de overheid talmt een besluit te nemen over verlenen van toestemming het 3x3 basketbaltoernooi in Suriname te organiseren. De toestemming houdt in dat het ministerie van Volksgezondheid het verbod op contactsporten voor de organisatie opheft en het licht op groen zet. Zowel Conrad Issa, voorzitter van de Surinaamse Basketbalassociatie (SBA), als de directeur van het basketbalbureau Gilbert Soesman heeft gezegd dat op basis van een gewijzigd veiligheidsprotocol, dat is ingediend, de hand kan worden gelicht van het contactsportenverbod. Als Suriname vóór 1 november dit jaar namelijk geen 3x3 toernooi houdt, komt het voorrecht dat te organiseren te vervallen.

Olympische Spelen

De SBA directeur wijst er op dat 3x3 basketbal, een onderdeel van de Fiba, op het programma stond van de Olympische Spelen in Japan. Drie bij drie is een aparte structuur binnen de Fiba. Op basis van de prestaties geleverd door individuen die meedoen aan de toernooien, krijgen zij punten die achter hun naam komen te staan ten behoeve van het land waarvoor zij uitkomen. Soesman: "Het doel van 3x3 is dat kleine landen de gelegenheid krijgen ooit ook aan grote toernooien mee te doen, want onder normale omstandigheden gaan alleen grote landen er met de prijzen vandoor." Volgens Soesman komen landen als Suriname met weinig mensen en geld niet in aanmerking om bij die grote toernooien hoog te eindigen. Doorgaans doen de grote landen overigens niet met hun topspelers mee aan 3x3 toernooien.

In 2017 was Suriname al bescheiden begonnen met 3x3, waarvoor er grote belangstelling bestond. Plein van 12 mei, Hermitagemall en KKF waren erg druk bezochte gelegenheden, wanneer die wanneer die wedstrijden werden gehouden. Tot aan het Heerenstraat Festival in 2019 werden er nog wedstrijden gespeeld. "Na Covid kwam de zaak stil te liggen en nu zijn we met een herstart bezig."

Grassroot

Het voordeel van 3x3 is dat je op een kleine ruimte kunt spelen. De grassroot is de basis van 3x3. Het wordt begeleid met Dj en Hip Hop muziek. De bedoeling is 3x3 naar de wijken en buurten te brengen waar er niet gebasketbald wordt. Er zijn ook wel regels. Je hebt geen coach en vereniging nodig om 3x3 te basketballen. Spelers of speelsters kunnen zich inschrijven en ondersteuning krijgen van de basketbalbond. Een beperking om mee te doen is er niet. Er zijn geen competities. In plaats daarvan worden korte toernooien gespeeld, waarin de individuele deelnemers punten kunnen scoren. Bij gebrek aan deelname aan deze toernooien of indien die er niet zijn, kunnen geen punten worden vergaard op de 3x3 ranking. Een kans dus voor Surinamers om punten bij elkaar te spelen en zelfs om hun land op het hoogste niveau te vertegenwoordigen.

Tijdnood

Maar de tijd dringt. De minister moet ingrijpen. "Wij willen dispensatie en het aangescherpte protocol zonder publiek, gebruiken. De Fiba heeft ons reeds een brandbrief gestuurd dat als wij vóór 1 november de drie lokale toernooien niet hebben georganiseerd wij van de lijst worden geschrapt en kunnen mogelijk pas in 2022 weer van de partij zijn. Wij van SBA hebben reeds alles voorbereid, ook de veiligheidsvoorschriften", aldus Soesman.

In het beleidsplan van de SBA 2019-2023 is plaats ingeruimd voor 3x3 basketbal. De missie en visie van de Basketbalassociatie is wat dat betreft haarscherp geformuleerd. Essentieel is het brengen van 3x3 basketbal naar de wijken en buurten, scholen, het binnenland en de districten.-.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina