Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Organisaties op regionale 5G bewustwordingskruistocht

Organisaties op regionale 5G bewustwordingskruistocht

18/09/2021 06:02 - Ivan Cairo

Organisaties op regionale 5G bewustwordingskruistocht

 

PARAMARIBO - Verschillende organisaties hebben de handen in elkaar geslagen om de burgers van het Caribisch Gebied bewust te maken van 5G-telecommunicatietechnologie en de voordelen daarvan. Er schijnen over 5G veel misvattingen en mythes te bestaan. Dat willen de organisaties via gerichte informatiecampagnes en activiteiten wegmaken.

De eerste activiteit is een workshop voor journalisten van de regio. Suriname, Trinidad en Tobago, de Amerikaanse Maagdeneilanden en Puerto Rico zijn de enige landen in het Caribisch Gebied waar 5G al is geïntroduceerd. "De bedoeling is om journalisten in onze regio door deskundigen te laten informeren over 5G. Er heersen talrijke misvattingen en er is veel misinformatie", zegt Elizabeth Bennett, woordvoerder van OUR, de nutsvoorzieningenregulator van Jamaica, één van de organisatoren van het evenement.

Het streven is om zoveel mogelijk journalisten te laten participeren in het seminar dat op 30 september via de digitale snelweg wordt gehouden. Er zullen verschillende presentaties worden gehouden door deskundigen van Canto, de regionale telecomorganisatie, en vertegenwoordigers van telecombedrijven en autoriteiten van verschillende landen. Ook vertegenwoordigers van Telesur, één van de weinige bedrijven in de regio die al gebruik maakt van 5G, zullen een presentatie houden.

Rol journalisten

Het is van belang, zegt Bennett, dat burgers in de regio de juiste informatie krijgen voorgeschoteld. De meeste communicatie tussen burgers en organisaties loopt via de media weet ze. Vandaar dat besloten werd door OUR, Canto en ACM, de regionale journalistenorganisatie, de workshop te organiseren. Bennett verwacht dat na het seminar het contact tussen deelnemende journalisten en de vertegenwoordigers en deslundigen op het gebied van 5G-technologie verder zal worden uitgebouwd, zodat verslaggevers onafhankelijk producties kunnen leveren over deze materie. "We zijn niet op zoek naar spreekbuizen of propagandisten van 5G. Maar met de correcte informatie op zak kunnen journalisten zelf op pad om hun nieuwsverhalen te zoeken en naar de samenleving te brengen."

Eén van de misvattingen die heerst is dat 5G-straling negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid van de mens. Ook werd de verspreiding van Covid-19 gelinkt aan de introductie van 5G. In sommige landen was het zelfs tot rellen gekomen, waarbij telecommasten door betogers werden neergehaald.

Lokale 5G-verbinding

Telesur was op 6 december 2019 het eerste land in het Caribisch Gebied dat 5G-technologie lanceerde. De introductie werd vijf maanden eerder aangekondigd tijdens een Canto-conferentie. Door de grotere snelheden dan die van 4G leent de nieuwe technologie zich, aldus het telecombedrijf, voor evolutionaire ontwikkelingen waar vele kansen uit kunnen voortvloeien. Vooralsnog wordt de 5G-verbinding niet landelijk aangeboden. Voorlopig wordt alleen een deel van Paramaribo bestreken, waaronder de binnenstad, zegt Telesur-woordvoerster Jennis Asraf. Het bedrijf heeft momenteel dertig sites van waaruit de 5G-technolgie wordt aangestuurd. Voorlopig zijn er geen plannen voor uitbreiding, zegt ze.-.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina