Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Zachte heelmeesters

COLUMN: Zachte heelmeesters

20/09/2021 14:00

Gerold Rozenblad.

Gerold Rozenblad.  

Ik vraag mij af bij hoeveel mensen de noodkreet vanuit de overheid is doorgedrongen. We zitten midden in de vierde coronagolf en de medische sector kraakt weer in zijn voegen. Er is een persconferentie geweest waar de kritieke situatie is uitgelegd, maar een dag daarna lijken de woorden weer vervlogen. Alles gaat in feite gewoon door, alsof we niet beseffen dat deze keer de bom wel zal barsten. Al geruime tijd zijn besmettingscijfers van boven de 600 bijna dagelijkse praktijk. Of de enorme toename te maken heeft met slechts het feit dat de deltavariant zijn intrede heeft gedaan, of als het te maken heeft met menselijke ongehoorzaamheid, of een combinatie van beiden is voer voor deskundigen. Ik denk een combinatie van beiden.

Gezondheidsminister Amar Ramadhin besloot enige tijd terug de verantwoordelijkheid in handen van de burgers zelf te plaatsen. Tegen beter weten in, want internationaal is dat steeds geen goede zet gebleken. En het resultaat blijft niet uit. Links en rechts worden er feestjes gegeven. En de politie staat erbij en kijkt ernaar. Althans niet in alle gevallen, zoals naar verluidt in Saramacca zou zijn gebeurd bij het stopzetten van een winti prey. Een zaak die nog een etnische nasleep kreeg, want eenieder is tegenwoordig etnisch bewust. Het virus echter niet.

De minister kan in zijn verdediging wijzen naar de burgerij die onverantwoordelijk is, maar een overheid blijft verantwoordelijk voor de algemene volksgezondheid. In Europa waar de maatregelen enigszins worden versoepeld, is in combinatie daarmee de maatregelgenomen dat niemand in feite aan het openbare leven kan deelnemen zonder een vaccinatiebewijs. Geen toegang tot bijna geen enkel sociaal gebeuren zonder het bewijs. Het resultaat: een toename van vaccinaties. Ook in het land van de vrijheid, de VS, zijn uiteindelijk de maatregelen strakker getrokken wat internationaal opvalt is dat de meest ontwikkelde landen uiteindelijk bezig zij de crisis te boven te komen, nadat zij uiteindelijk toch die maatregelen hebben genomen waartegen het meest werd geprotesteerd.

Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, luidt het spreekwoord. Bij de Covid-19 pandemie lijkt dit letterlijk op te gaan. En overal waar de heelmeesters hard waren, blijkt het virus langzaam op de terugweg. Het opvallende hierbij is dat in alle rechtszaken die waar dan ook zijn aangespannen tegen overheden, de uitspraak van de rechters hetzelfde was. Enkele dagen terug nog in buurland Guyana ook. Daar schoof de rechter argumenten terzijde, aanvoerend dat de overheid de taak heeft te zorgen voor de algemene volksgezondheid en daarbij niet in de wielen moet worden gereden.

Maar het gaat in al die gevallen om landen waar de overheid poogt iets te doen om eindelijk onder het juk van de pandemie uit te komen en niet de handdoek in de ring heeft gegooid, zoals kennelijk de bedoeling is van onze minister van volksgezondheid. Zoals de door Ramadhin gelegde kaarten nu liggen is het immers niet meer een kwestie van als je het virus zal oplopen, maar eerder wanneer. En beginnen begrafenisondernemers handenwrijvend maatregelen te treffen voor een stevige capaciteitsuitbreiding.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina