Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Het Alakondre firi van Tanuya Manichand

‘Als we meer interesse tonen in elkaar, wordt het onderling respect groter’

20/09/2021 15:44

Het Alakondre firi van Tanuya Manichand

Foto: collectie Tanuya Manichand  

PARAMARIBO - “Wanneer we meer interesse gaan tonen in elkaar en elkaars cultuur, wordt het respect en begrip voor elkaar groter”, zegt danseres en cultuurambassadeur Tanuya Manichand. Ze is van mening dat pas wanneer deze zaken goed op gang komen, wij zullen gaan van een samenleving met verschillende culturen die naast elkaar leven, naar een samenleving met verschillende culturen die gemengd door elkaar leven.

door Kevin Headley

"Het enige waar we momenteel helaas mixen is op een feest. Wanneer je op een tafel nasi, bami, roti, pom en pastei ziet. In de keuken alleen heb je dus die mengelmoes. Dat moet nu echt gaan veranderen."

Van huis uit heeft Manichand, zoals ze het noemt, de 'Alakondre firi' meegekregen. Haar ouders hebben haar bewust de verschillende aspecten van de diverse culturen meegegeven. Er is rekening gehouden met de culturele achtergrond van haar Hindostaanse vader en moeder, met op haar beurt verschillende achtergronden.

Haar moeders vader was de bekende Harry Jong Loy. Dat zegt genoeg. De kinderen zijn ook naar verschillende gebedshuizen geweest door de jaren heen. Zo heeft Manichand geleerd de verschillende culturen te respecteren en later zelfs ook mee te nemen en uit te dragen in haar dans.

De Alakondre firi is ook doorgesijpeld naar haar kroost. Elfjarige dochter Shantanu Soei Len Tjon heeft recentelijk haar eerste boek 'Alakondreverhalen uit de wereld van Soei Len' uitgebracht. De appel valt dus niet ver van de stam. Manichand vindt het belangrijk om haar twee kinderen - ze heeft ook een zoon - dezelfde basis mee te geven die ze in haar opvoeding heeft gehad, respect hebben en openstaan voor de verschillende culturen die Suriname rijk is. "En je daardoor laten inspireren."

Lees het uitgebreide artikel in onze woensdageditie

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina