Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Kustwacht doet ‘passage exercise’ met Amerikaans marineschip Burlington

Kustwacht doet ‘passage exercise’ met Amerikaans marineschip Burlington

20/09/2021 19:02 - (Bewerkt persbericht)

Manschappen van de Surinaamse Kustwacht op het dek van het Amerikaanse marineschip USNS Burlington.

Manschappen van de Surinaamse Kustwacht op het dek van het Amerikaanse marineschip USNS Burlington. Foto: CDS  

PARAMARIBO - De Surinaamse kustwachtschepen P101 ‘Rutu’ en P102 ‘Dyamantie’ hebben zondag samen met het Amerikaanse marineschip USNS Burlington een ‘passage exercise’ (passex) uitgevoerd. Het is een oefening waarbij beide landen hun organisatiestructuur op elkaar instellen om in tijden van humanitaire nood of oorlog, snel en gemakkelijk met elkaar te kunnen communiceren en samen te werken in maritieme operaties. De passex vond plaats op de Atlantische oceaan, op ruim 25 zeemijlen afstand vanuit de Kustwacht Basis. Dit meldt de Communicatie Dienst Suriname (CDS).

De oefening is ook in het kader van verdieping van de bilaterale relatie. Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse zaken, onder wie de Kustwacht valt, kreeg een uitnodiging van de Amerikaanse ambassadeur Karen Lynn Williams voor een rondleiding op het Amerikaanse domein. "De band tussen Suriname en Amerika is hierdoor alleen maar verstevigd", zegt minister Somohardjo.

Hij was niet alleen onder de indruk van het marineschip, maar heeft ook "diepe respect en waardering" voor de eigen Kustwacht. Somohardjo heeft van dichtbij kunnen meemaken hoe "immens groot" het werkterrein van de Kustwacht, dat ze moet controleren en beschermen en dat daarvoor meer middelen nodig zijn. Hij is ervan overtuigd dat de regering alles eraan zal doen om de Kustwacht - met als slagzin 'Koers vast, zonder vrees' - te upgraden up te graden.

USNS_BurlingtonFoto: US Navy / Het Amerikaanse marineschip USNS Burlington op 25 augustus voor de kust van Haïti.

De USNS Burlington is net terug van Trinidad & Tobago en had daarvoor een missie voltooid voor humanitaire hulp en rampenbestrijding in Haïti die medio augustus door een zware aardbeving was getroffen. Tot het gezelschap dat een rondleiding kregen op het Amerikaans marineschip behoorden ook Biza-directeur Mohamed Nasier Eskak, Luitenant-Kolonel Franklin Blokland (commandant Surinaamse Marine), majoor Ricardo Partoredjo (commandant Technische Afdeling Surinaamse Marine), Virginia Pawirodihardjo (hoofd Training Kustwacht) en de kapiteins Serino Lont en Dion Partoredjo van de Kustwacht.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina