Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Test- en opsporingsbeleid Covid-19 gewijzigd

Test- en opsporingsbeleid Covid-19 gewijzigd

20/09/2021 18:26 - Ivan Cairo

Test- en opsporingsbeleid Covid-19 gewijzigd

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Het ministerie van Volksgezondheid heeft het beleid met betrekking tot Covid-19-testen en het opsporen van mogelijke besmettingsgevallen gewijzigd. Met ingang van maandag (vandaag) moeten alle swabposten overgaan tot het uitvoeren van antigeen-sneltesten. Hierdoor kan men binnen twintig minuten beschikken over een resultaat, meldt Volksgezondheid in een brief aan de ziekenhuizen en andere instituten in de gezondheidszorg. Vanaf maandag wordt bij BOG, de ziekenhuizen alsook de RGD-posten Limesgracht, Latour, Geyersvlijt en Meerzorg gewerkt met sneltesten. In de loop van de week volgen de andere posten.

"De sneltesten worden ingezet om de wachttijd te verkorten," zegt VG-minister Amar Ramadhin tegen de Ware Tijd. Directeur Rakesh Gajadhar-Sukul voegt eraan toe dat de resultaten "snel binnen zijn met goede sensitieve en specifieke sneltesten". Wat betreft het stoppen met de contact tracing zegt de directeur dat alle krachten efficiënt gebruikt moeten worden tijdens de crisis. "Het positiviteitspercentage is hoog", wijst minister Ramadhin op de directe aanleiding voor het niet meer opsporen van mogelijke besmettingsgevallen. "Huisgenoten van positieven moeten sowieso in quarantaine", benadrukt de bewindsman. Bovendien, door het gebrek aan artsen en ander ondersteunend personeel was de contact tracing vrijwel niet meer te doen.

Een andere maatregel is dat patiënten die opgenomen worden in de ziekenhuizen vroegtijdig met een zuurstofconcentrator uit de ziekenhuizen kunnen worden ontslagen indien men herstellende en stabiel is. "Hierdoor wordt een hoge turnover gestreefd waarbij maximale winst behaald kan worden," stelt Volksgezondheid in de brief aan de betrokkenen in de medische sector. Gesteld wordt dat Suriname thans te kampen heeft met "ongekende hoge besmettingsaantallen, waarbij mensen moeizaam opgenomen kunnen worden vanwege beperkte opname capaciteit door gebrekkig human resources en beperkte financiële middelen".

Om de coördinatie van het ministerie te versterken, is een financiële projectleider aangesteld om met name aandacht te besteden aan tijdige betalingen en declaraties van zowel de Covid-zorg als de vaccinatiecampagne. Ook is een coördinator aangesteld wat betreft "bedden in de ziekenhuizen", alsmede een interim-manager voor 178 en monitoring thuisisolatie, en een externe deskundige voor het coördineren van de communicatie.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina