Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Wet of gewoonterecht?

COMMENTAAR: Wet of gewoonterecht?

21/09/2021 12:00

COMMENTAAR: Wet of gewoonterecht?

 

DE BALANS TUSSEN economische ontwikkeling en behoud van ons bos is voor veel regeringen moeilijk vindbaar gebleken. Er wordt daarbij heel vaak onvoldoende rekening gehouden met de belangen van de mensen die er wonen. Vandaar ook de verschillende vonnissen, die de Staat tot nu toe overigens maar ten dele heeft kunnen uitvoeren. Ook nu weer dreigen zaken fout te gaan in het Boven Suriname gebied.

Het bedrijf Palmera Timber Processing heeft daar een houtconcessie gehad en wil een brug en een weg maken om de concessie makkelijker bereikbaar te maken. Een deel van het traditioneel gezag ziet dat niet zitten, terwijl een ander deel dat een goed idee vindt. Het bedrijf zegt de granman om toestemming gevraagd te hebben en als die wordt gegeven zal de onderneming aan de centrale overheid toestemming voor aanleg van die weg vragen.

Er spelen hier belangrijke zaken. De granman is traditioneel het door de Saramaccaners erkende instituut om geschillen te beslechten en toestemmingen te geven in naam van zijn volk. Echter, de Surinaamse wet erkent het gezag van de granman niet. Het is gewoonterecht. Daarnaast zijn er (milieu wetten die aangeven wat moet gebeuren bij het aanleggen van een weg. Een daarvan is een milieueffectenstudie. De vraag is dus of, indien de granman toestemt, dat genoeg is voor de overheid om toe te zeggen, of zal ze de wettelijke regelingen volgen en de vereiste studies laten doen?

Daarnaast staat ook nog overeind het Saamaka vonnis dat bepaalde werkzaamheden verbiedt in het gebied van het Saramaccaanse volk, als dat niet gekend is. In deze zouden de overheid en granman de zaak breed moeten aanpakken en de verschillende invalshoeken moeten bekijken. Het is logisch dat de mensen ontwikkeling willen in hun gebied, maar dat ze bepaalde zaken moeten missen komt door een overheid die daarin niet voorziet.

De regering is bezig met behandeling van de wet Collectieve Rechten Inheemse en Tribale Volkeren. Het principe Free Prior and Informed Consent (FPIC) wordt in deze wet ook behandeld, maar er is onvoldoende geclassificeerd wat dat precies wil zeggen. Is het voldoende als de granman van een volk geïnformeerd is en daarvoor toestemming geeft of moet er een krutu gehouden worden en moet iedereen het met elkaar eens zijn?

Een weg brengt natuurlijk mogelijkheden met zich mee. Maar waar de ene een mogelijkheid ziet om sneller landbouwproducten in Paramaribo te krijgen, ziet de ander mogelijkheden om te gaan jagen. We hoeven niet ver te kijken om parallellen te zien. Hetzelfde gebeurde met de nieuw opengestoten weg Apoera-Amatopo waar de granman van Kwamalasamutu uiteindelijk moest optreden om erger te voorkomen. Hoe het ook zij, deze situatie kan een testcase zijn om de regels van de conceptwet Collectieve Rechten Inheemse en Tribale Volkeren te toetsen en de mogelijk hiaten te ontdekken en aan te scherpen. Kande wan ogri tyari wan bun.-.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina