Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Voorbereidingen begonnen voor ‘renovatie’ Anton de Kom-huis

‘Eigenlijk is renoveren niet meer mogelijk maar een replica wel’

21/09/2021 00:01 - Iwan Brave

Voorbereidingen begonnen voor ‘renovatie’ Anton de Kom-huis

Foto: Iwan Brave  

PARAMARIBO - Er worden voorbereidingen getroffen voor de renovatie van het huis van Anton de Kom in de gelijknamige straat in Paramaribo. Een onderaannemer is begonnen met het opzetten van een ‘bouwschutting’. “Dat is de eerste handeling die we nu doen, zodat het huis verder geconserveerd blijft en geen onrechtmatige toegang tot het erf meer mogelijk is”, zegt Jules de Kom van de Stichting Anton de Kom aan de Ware Tijd.

"Het huis verkeert in dusdanige bouwvallige staat dat het eigenlijk niet meer gerenoveerd kan worden maar er kan wel een replica van worden gemaakt. Daarbij zal zoveel mogelijk gebruik gemaakt worden van resteermateriaal", aldus de kleinzoon van de legendarische Surinaamse schrijver, mensenrechten- en verzetsstrijder.

Anton De Kom Huis (1)

Er woonden aanvankelijk mensen in het pand en het heeft enige tijd geduurd om het ontruimd te krijgen. "Dat is nu afgerond", zegt De Kom. "De volgende fase is ernaar toe werken om daadwerkelijk een gerenoveerd huis of replica daar te krijgen. We denken zelf aan 2023 als streefdatum, dat is het 125ste geboortejaar van Anton de Kom. We gaan binnenkort actie ondernemen om de financiering rond te krijgen. Omdat het een huis in Suriname is, mikken we erop om de financiering hier in orde te krijgen."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina