Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Testcase voor politiebond

COMMENTAAR: Testcase voor politiebond

22/09/2021 12:00

COMMENTAAR: Testcase voor politiebond

 

DE SURINAAMSE POLITIEBOND, de SPB, houdt het been stijf tegen de benoeming van Shivanand Ramlall tot commissaris van politie. In een motie hebben de leden dinsdag op een ledenvergadering een ultimatum gesteld aan de regering om de benoeming uiterlijk vrijdag 24 september om 10.00 uur terug te draaien, op straffe van te voeren acties. Ook wenst de bond dat alle achterstallige resoluties voor benoemingen in orde worden gemaakt. Intussen zijn de leden voor vrijdag opgeroepen zich te melden bij de Politie Academie.

De voorzitter van de SPB Mielando Atompai zag de bui hangen. Eerder had hij gezegd dat de benoeming teruggedraaid zou moeten worden, vanwege het feit dat de wettelijke procedures niet zijn gevolgd bij de benoeming, zoals geregeld in de beschikking van 23 augustus 2019. Dat voorgeschreven traject is niet doorlopen. Eisen worden gesteld en de voordracht geschiedt door de korpschef en de minister van Justitie en Politie.

Opmerkelijk is dat de minister Kenneth Amoksi heeft meegedeeld de voordracht niet te hebben gedaan. Ook de korpschef zegt niet op de hoogte te zijn geweest van de benoeming. De zaak riekt naar onbehoorlijk bestuur. De vraag is of het landsbestuur incompetent is en telkens blunders maakt of dat krachtmetingen bewust worden gecreëerd om voeling te houden. Misschien wordt daarmee geijkt of groepen in de samenleving slapen. Recentelijk werd president Santokhi in het programma College Tour in Nederland al met de neus op de feiten gedrukt over twijfelachtige benoemingen van familie en vrienden. Als gewoonlijk heeft hij om de hete brei gedanst, maar hij had nauwelijks zijn danspasjes beëindigd of er kwam een andere willekeurige benoeming aan het licht.

In tegenstelling tot verhalen van het staatshoofd, gaat het gehanteerde benoemingenbeleid gewoon door. De president ontkent in deze het onacceptabel beleid niet, maar mensen krijgen een punthoofd van de hardnekkigheid waarmee met deze donkere bladzijde wordt omgegaan. De wakkere leden van de politiebond hebben een motie op tafel gelegd, een ultimatum. Kennelijk is slechts de weg van de harde lijn de oplossing om het schrijnende benoemingsbeleid een sta in de weg te zijn.

Waarschijnlijk is het punt bereikt van een historische testcase Nu of nooit. De SPB en het principe van behoorlijk bestuur behalen een grote overwinning als de benoeming van Ramlall wordt teruggedraaid. Of het land zal slaafs onderworpen worden aan onbehoorlijk bestuur van willekeur en onrechtmatigheid. Dit is niet waar Suriname in deze fase van wederopbouw van het land op zit te wachten.-.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina