Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Santokhi: Aandacht langetermijneffecten Covid-19

Santokhi vraagt aandacht langetermijneffecten Covid-19

22/09/2021 15:20 - Ivan Cairo

President Chandrikapersad Santokhi woensdag tijdens zijn toespraak in de Verenigde Naties.

President Chandrikapersad Santokhi woensdag tijdens zijn toespraak in de Verenigde Naties.  

PARAMARIBO - President Chandrikapersad Santokhi heeft in de Verenigde Naties (VN) opgeroepen dat in de nasleep van de coronapandemie aandacht wordt besteed aan de sociale en psychologische aspecten op de lange termijn, de toenemende onderwijskloof en de digitale kloof, evenals de ongelijke toegang tot vaccins. "Bovendien hebben veel landen in Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied, bekend als een middeninkomensregio, helaas niet geprofiteerd van de verschillende Covid-19 multilaterale oplossingen voor schuldverlichting", zei Santokhi woensdagmiddag tijdens de algemene vergadering van de VN.

Volgens hem zal een post-Covid-strategie moeten worden ontwikkeld met een focus op het ontwikkelen van een effectieve strategie om de vaccinatieniveaus in de samenlevingen te verbeteren; wederopbouw van de economie en het opzetten van een Covid-19-herstelfonds, met steun van de internationale financiële instellingen en de particuliere sector. "We kunnen niet terug naar wat we gewend waren, maar focussen ons liever op: hoe we ons organiseren, voor het 'nieuwe normaal', met Covid-19 als onderdeel van ons leven; belemmeringen wegnemen, voor gemak van zakendoen en investeren", aldus het staatshoofd.

Naast de ernstige impact van Covid-19, werden Suriname geconfronteerd met financiële en economische tekortkomingen, waaronder een hoge schuldenlast, hield hij de wereldleiders voor. In dit opzicht is toegang tot concessionele financiering van cruciaal belang om Surinames economie opnieuw op te starten. "Momenteel worden we geconfronteerd met onrealistische, oneerlijke en contraproductieve classificatie-instrumenten. Suriname kijkt uit naar nieuwe inhoudelijke vormen van financiële ondersteuning, gebaseerd op de sociaal-economische realiteit van de betrokken landen."

Tegelijkertijd moet rekening worden gehouden met de kwetsbaarheden van landen", zei Santokhi. Hij riep op om de multidimensionale kwetsbaarheidsindex te ondersteunen, zoals voorgesteld door kleine ontwikkelingsleilandstaten, en de bureaucratie bij het ondersteunen van deze staten weg te nemen. "Het is in het belang van ons allemaal!" Suriname steunt, aldus de president, de oproep voor een sterkere en effectievere Verenigde Naties. Een geherstructureerde en gerevitaliseerde Verenigde Naties moet ervoor zorgen dat de organisatie de bron van genoegdoening blijft voor de internationale gemeenschap en de thuisbasis van internationale gerechtigheid en rechtvaardige besluitvorming.

Santokhi is er vast van overtuigd dat samenlevingen moeten worden georganiseerd op basis van democratische waarden, goed bestuur, een onafhankelijke rechterlijke macht en met respect voor de mensenrechten. Om deze doelstellingen te bereiken, moeten landen, vooral midden in de Covid-19-crisis, in staat gesteld worden om zonder belemmeringen duurzame economieën te ontwikkelen. Isolatie en handelsblokkades, zoals in het geval van Cuba, ondermijnen deze principes en zijn contraproductief voor het bereiken van deze doelen, zei het staatshoofd. "Daarom roep ik op tot voortdurende dialoog en onderhandelingen, om geschillen en conflicten op te lossen, binnen het kader van het handvest van de Verenigde Naties.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina