Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Houtkapdispuut Pikin Poika en Santigron heeft aandacht dc

Houtkapdispuut Pikin Poika en Santigron heeft aandacht dc

23/09/2021 18:07 - Euritha Tjan A Way

Dorpshoofd van Pikin Poika Joan van der Bosch (r) met enkele bewoners op de locatie waar aan houtkap werd gedaan.

Dorpshoofd van Pikin Poika Joan van der Bosch (r) met enkele bewoners op de locatie waar aan houtkap werd gedaan. Foto: Collectie Facebookpagina Vids  

PARAMARIBO - Het houtkapdispuut tussen Pikin Poika en Santigron heeft de aandacht van de districtscommissaris van Wanica Zuid-Oost Shafiek Goelaman. In dat dispuut hebben de bewoners van Pikin Poika gemerkt dat er aan houtkap werd gedaan in hun gebied. Dat was eerst één boomstam, maar later bleek het om 26 stuks te gaan.

Het bleken bewoners van Santigron te zijn die aan houtkap deden. Die zijn wel aangesproken door het traditioneel gezag van hun dorp, maar hadden daar geen oor naar. Volgens een artikel op de facebookpagina van de Vids is er een afspraak tussen het traditioneel gezag van de twee dorpen dat de Pikin Poikakreek de traditionele grens is. De gemeenschappen hebben afgesproken dat dorpelingen niet zomaar elkaars gebieden betreden.

Goelaman naar wie de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht de bewoners na onderzoek verwees, meldt dat de zaak officieel nog niet op zijn bord is beland. "Maar ik heb al een vooronderzoek laten doen en ik begrijp dat het hier dus om domeingrond gaat. Ik zal eerst nagaan of dat klopt, indien niet dan moet er bemiddeld worden. Indien wel dan moet de wet gelden". Goelaman meldt ook dat hij de politie heeft gevraagd meerdere keren per dag te patrouilleren. Bij die patrouilles is gebleken dat er niet meer aan houtkap wordt gedaan.

In het artikel op de facebookpagina van de Vids wordt de dringende noodzaak om de collectieve grondenrechten wettelijk te erkennen ook benadrukt. "Buitenstaanders kunnen dan niet zomaar in onze gebieden vertoeven om activiteiten te ontplooien", meldt het dorpshoofd van Pikin Poika Joan van der Bosch.

In de wet zouden gebieden van de inheemse en tribale volkeren gedemarqueerd zijn en ook een Grondenrechtenkamer is opgenomen. Die zou bij geschillenbeslechting in stelling moeten komen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina