Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Paho: 'Tegengaan Covid-19-verspreiding blijft uitdaging'

Paho: 'Tegengaan Covid-19-verspreiding blijft uitdaging'

23/09/2021 00:00 - Van onze redactie

Ook Suriname heeft sinds de uitbraak van Covid-19 regelmatig geprofiteerd van Paho-schenkingen.

Ook Suriname heeft sinds de uitbraak van Covid-19 regelmatig geprofiteerd van Paho-schenkingen. Foto: CDS  

PARAMARIBO - "We zitten in het gevecht van ons leven tegen het Sars-CoV2-virus. We moeten er alles aan doen om deze strijd te winnen." Paho-directeur Carissa F. Etienne heeft er woensdag geen doekjes om gewonden over de situatie van het coronavirus in de Amerika's. Ze voegde eraan toe dat de financiële middelen om Covid-19 tegen te gaan volgend jaar zelfs minder kunnen zijn. "Zonder solidariteit zullen we het niet redden in deze pandemie", benadrukte de directeur van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie.

In een update van de 59ste Directing Council-vergadering van Volksgezondheidsministers heeft de Paho woensdag aangegeven dat het verloop van de Covid-19-pandemie in de Amerika's "hoogst onduidelijk" is. De toename van besmettingen in de eerste helft van dit jaar gekoppeld met terughoudendheid over en tekort aan vaccins zorgt voor een uitdaging om de verspreiding van het coronavirus in de regio een halt toe te roepen.

In een rapport van 28 pagina's wordt gesteld dat de Amerika's sinds het eerste geval in januari 2020 het hardst is geraakt met 88.207.746 bevestigde besmettingen en 2.175.310 coronadoden. Duidelijk wordt gemaakt dat in de strijd om Covid-19 terug te dringen een uitgebreide respons is vereist. Daarbij moet aandacht worden geschonken aan de capaciteit van gezondheidsdiensten, gezondheids- en sociale maatregelen en vaccinatieoperaties. Ook cruciaal zijn de stappen om de uitbraak onder controle te krijgen, zoals vroege waarnemning, onderzoek, isolatie van besmette personen en tracing en quarantaine van contactpersonen.

De beschikbaarheid van de Covid-19-vaccins blijft een zorgpunt. Volgens het rapport ervaren veel landen in Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied willekeur als het gaat om toegankelijkheid tot vaccins. Maar ook terughoudendheid van burgers om zich te laten inenten zorgt voor vertraging en voorkomt dat het vaccinatiepotentieel wordt gehaald.

Sinds januari 2020 heeft de Paho volgens haar Health Emergencies-directeur Ciro Ugarte 21,5 million PCR-tests geschonken samen met 7,3 miljoen sneltesten en Personal Protective Equipment (PPE) aan 35 landen, waaronder 42 miljoen maskers. Verder zijn er 279 trainingssessies gehouden, waarbij het testen, tracing, zorg en andere aspecten aan de orde kwamen en zijn er 171 technische voorschriften gepubliceerd. Paho heeft ook meer dan veertienduizend ziekenhuisbedden geschonken.

Ugarte beloofde dat de Paho landen zal blijven ondersteunen bij het ontwikkelen en aanpassen van strategieën om de voortgang van openbare gezondheidsprogramma's en diensten te garanderen. Belangrijke uitdagingen daarbij zijn onder meer het in stand houden van essentiële gezondheidsdiensten, het bereiken van prioriteitsgroepen met vaccins, de controle aanpassen en verruimen, alsook additionele middelen binnenhalen om vaccins, PPE's en andere spullen aan te schaffen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina