Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Tjon A Joe breekt nationaal Surinaams record in Rotterdam

Tjon A Joe breekt nationaal Surinaams record in Rotterdam

26/09/2021 16:07 - Terence Oosterwolde

Renzo Tjon A Joe heeft het nationaal Surinaams shortcourserecord op de 50 meter vrije slag zaterdag tot tweemaal toe verscherpt.

Renzo Tjon A Joe heeft het nationaal Surinaams shortcourserecord op de 50 meter vrije slag zaterdag tot tweemaal toe verscherpt. Foto: collectie Renzo Tjon A Joe  

PARAMARIBO - "Alweer een persoonlijk record." Zo klonk de public announcer zaterdagavond in Zwemcentrum Rotterdam nadat Renzo Tjon A Joe de 50 meter vrije slag won in 21,84 seconden tijdens de Albion Open 2021. Daarmee verscherpte hij voor de tweede keer die dag het nationaal Surinaams record (short course), dat al op zijn naam stond. In Doha, Qatar had hij op 4 december 2014 tijdens de Fina wereldkampioenschappen 21,98 seconden gezwommen.

In Rotterdam was Tjon A Joe, die uitkwam voor de Nederlandse club HPC-De Dolfijn, in goede doen. Met een inschrijftijd van 22,24 seconden was hij in de series overtuigend de beste in 21,95 seconden. Daarmee brak hij zijn haast zeven jaar oud record voor de eerste keer. Jeroen Baars van Blue Marlins en Thomas Verhoeven van Feijenoord Albion tikten in de voorronde als tweede aan in een identieke 22,60 seconden.

Toen de finalisten werden voorgesteld aan het publiek zei de public announcer dat Tjon A Joe in de series "verrassend snel" is geweest. In de finale was de Surinamer sneller en was hij - net als de voorronde - met zijn 21,84 opnieuw de enige die onder de 22 seconden dook. Baars werd tweede in 22,50 seconden, de derde plek was voor Perry Laarhoven van Feijenoord Albion (23,05). De Albion Open 2021 geldt officieel als kwalificatiemoment voor de Europese Kampioenschappen kortebaan.

Tjon A Joe participeerde op 30 juli in de Olympische Spelen van Tokio. In de Olympic Aquatics Centre werd hij vijfde in heat 6 van de 50 meter vrije slag in 22,56 seconden. Overall eindigde hij als 36ste onder de 73 deelnemers en bleef steken in de series. Na Tokio vloog de Surinamer naar Nederland, waar hij meteen zijn voorbereidingstraject op de Olympische Spelen 2024 in Parijs aanving. Ook het nationaal Surinaams record (long course/50 meter bad) staat op naam van Tjon A Joe die op 11 augustus 2016 22,23 seconden zwom tijdens de Rio Olympics in Brazilië.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina